Početna - IZDVOJENO - Igrate li “Turistički bonton?”
Foto:Marina Kirigin

Igrate li “Turistički bonton?”

Koliko znamo o turističkom bontonu? A koliko naša djeca?

Kako ne bi ostali  bez  saznanja koja propisuje turistički bonton, u  Hrvatskom  muzeju   turizma na čelu sa ravnateljicom  Katarinom  Mažuran Jurešić osmislili su igru za najmlađe posjetitelje pod nazivom “Turistički bonton”. Taj dječji  kviz-igrokaz , stalni  je postav Ville Angioline u Opatiji.

Prvi su ovaj projekat  isprobali učenici opatijske Osnove škole »Rikard Katalinić Jeretov«. Dok su skakali  kao turisti i domaćini , te  birali odgovore na pitanja, sakupljali su bodove kako bi vidjeli koliko znaju o pravilima turističkog ponašanja.

Povod takvom pristupu u Hrvatskom muzeju turizma objašnjavaju pridavanju pažnje i našoj sadašnjosti, a ne samo praćenju razvoju turizma i turizam uopće u svojem povijesnom kontekstu.

Drugo nastojanje je da djeci, koja i jesu posjetitelji Muzeja bude omogućeno da se  aktivno uključe u rad Muzeja prilikom svojih posjeta.

“To je nešto o čemu djeca iz velikih gradova niti ne razmišljaju, niti s time dolaze u doticaj. Igra je to o ponašanju turista i domaćina, na šaljiv način prikazuje kako se u tim situacijama treba ponašati. Vjerujem da je ovo i dobra tema za dalje razgovore, razmišljanja i radionice. Ono što je bitno je da se odnos turista i domaćina događa u svakom tom osobnom malom susretu. S druge strane svi smo mi i putnici, uvijek u nekakvim specifičnim situacijama putovanja. Posebna zanimljivost ovog projekta je autentičan videomaterijal koji su snimile naše nadzorne kamere, a na kojem jedna turistica krade jednu figuru iz Hrvatskog muzeja turizma, što nam je odličan sadržaj za ovaj kviz jer se upravo radi o turističkom bontonu- rekla je ravnateljica  je Katarina Mažuran Jurešić .

Igru su,  posebno važnu za turistička mjesta, a Opatija je svakako jedno od tih, osim nje same osmislili i  Bob Živković (ilustracije), Marko Rašić i Vedrana Vrabec (oblikovanje i postav) te Vedran Kolac (programiranje i razvoj igre).

Projekt ostaje trajno postavljen u Hrvatskom muzeju turizma, a igra se može igrati i na engleskom jeziku. Predviđeno je sudjelovanje djece iz drugih lokalnih zajednica, putujuće izložbe-radionice koje će se uklapati u projekt i različite druge interaktivne elemente. Ciljana skupina su djeca uzrasta od trećeg do petog razreda osnovne škole, a igrati igru o turističkom bontonu može se svakodnevno od 10 do 18 sati, a od 1. travnja od 10 do 20 sati.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...