Početna - IZDVOJENO - Internet slavi 25. rođendan

Internet slavi 25. rođendan

Internet je javno dostupna globalna paketna podatkovna mreža koja zajedno povezuje računala i računalne mreže korištenjem istoimenog protokola (internetski protokol = IP). To je “mreža svih mreža” koja se sastoji od milijuna kućnih, poslovnih i vladinih mreža koje međusobno razmjenjuju informacije i usluge kao što su elektronička pošta, chat i prijenos datoteka te povezane stranice i dokumente World Wide Weba.

Servis World Wide Web izmišljen je u CERN-u u Švicarskoj 1989. godine, a izmislio ga je Britanac Tim Berners-Lee. Britanac Berners-Lee radio je u laboratoriju CERN-a, Europske organizacije za nuklearna istraživanja, kad je smislio način kako pomoću hiperteksta na jednostavan način pristupiti računalnim dokumentima koji su međusobno povezani. Njegova ideja omogućila je razvoj interneta kakvim ga danas poznajemo.

Internetom se danas služe milijarde ljudi diljem svijeta, a izum World Wide Weba snažno je utjecao na brojna područja života i zauvijek promijenio ljudsko društvo.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...