Početna - GOSPODARSTVO - Investicijski bum
Investicija
Foto: investmentincroatia.com

Investicijski bum

8 investitora u 2014. zaposlit će 1600 ljudi u proizvodnji.

U 2014. godini stiže 180 milijuna € ulaganja, među ostalima investirat će Poljaci i Kinezi, u restrukturiranje će i hoteli iz predstečajne nagodbe za koje također ima interesa.

Oko 180 milijuna eura teška su ulaganja osam stranih investitora s kojima se vode završni razgovori o ulasku u našu zemlju, a ti bi projekti trebali zaposliti oko 1600 radnika.
Za nedavnog posjeta Poljskoj najavljen je dolazak tamošnjeg investitora, koji je u izboru četiri lokacije tvornicu odlučio graditi u Hrvatskoj, a vrijednost investicije je oko 15 milijuna eura i ona bi otvorila 300 novih radnih mjesta. Zbog tijeka pregovora o imenu investitora još se ne govori, no riječ je o proizvodnom sektoru.

Kinezi i greenfield

Uskoro će se najaviti i veliko greenfield ulaganje kineskog investitora vrijedno čak 100 milijuna € uz planirano otvaranje 100 novih radnih mjesta. Veliki dio tih novih tvornica smjestit će se u Slavoniji, u kojoj je nezaposlenost velika.
Za gradnju tvornice energetskih pločica Atlantic je nedavno odabrao upravo Slavoniju, a nakon što su iz konkurencije ispale Slovenija i Njemačka. Ulogu je pritom odigrala Agencija za investicije koja ih je uputila na sve prednosti, uključujući prije svega poticaje.

Kombinacija faktora na rashodnoj strani. Primjerice, niska cijena zemlje u poslovnim ili industrijskim zonama, zatim struje za industrijske korisnike, koja je najniža u odnosu na konkurente iz EU, dobra infrastruktura, podmirivanje dijela kapitalnih investicija za high tech opremu, oslobađanje plaćanja poreza na dobit deset godina – kaže ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost Damir Novinić.

Najznačajnije investicije koje su pokrenute ove godine ili su pred realizacijom su one Jadran Galenski laboratorija, Plive, Belupa, Jadrane iz Malog Lošinja, AD Plastike, počela je i gradnja golf-terena na Srđu, zatim tvornice obuće Paul Green pa rekonstrukcija sisačke željezare, gradnja novog pogona za preradu proizvoda ribarstva Sardine, gradnja tvornice Kaspar papir, praonica radne i zaštitne odjeće ulagača CWS Boco te su najavljena ulaganja u Aluflexpacku.

Stiže i Hrvatski san

Uskoro će u gradnju i projekt Hrvatski san, vrijedan milijardu kuna, a u obnovu Koločepa već su krenuli Karisma Adriatic hoteli. Ukupno su 23 takva projekta pretežito iz turizma i proizvodno prerađivačkog sektora, vrijedna oko 2,8 mlrd. eura. Za većinu turističkih objekata u predstečajnoj nagodbi prihvaćen je plan restrukturiranja pa su ulagači spremni za ulazak i obnovu.

Tako je Vranjicu Belvedere država odlučila prodati Solarisu, Hotele Podgora tvrtki Novodom, Hotele Plat postojeći će vlasnici podići na noge, a isti je plan i za Dalmu. HTP Korčulu i HTP Orebić dobili su Dalmacija hoteli, iza kojih uz Lagune Novigrad stoji i FGS Prosperus, u Hotele Medena ulazi Kermas Energija Danka Končara, a u hotele Živogošće Karisma hoteli Adriatic.

vecernji/liburnija

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...