Početna - IZDVOJENO - Ispred nas hladni božićni tjedan
kisa-rijeka-620x350
foto: Kigo hr

Ispred nas hladni božićni tjedan

Pahulje stižu, vjerojatnost za njih je malo porasla. Prema trenutačnim, dostupnim prognostičkim materijalima, velika je vjerojatnost da će božićni tjedan pred nama biti hladniji. I to malo hladniji od prosjeka, ali i malo hladniji od ovog tjedna.

Uz to, ono što nismo imali tijekom gotovo cijele prve polovine prosinca – bit će nestabilnije uz vlažniji zrak, a zbog toga onda raste i mogućnost za oborine. Na Jadranu će ih vrlo vjerojatno biti, i to u obliku kiše, dok je na kopnu lako moguć – snijeg.

Vjerojatnost za njega je znatno veća nego proteklih godina. Sad ćemo pogledati kolika je. Na kopnu, malo snijega očekujemo prije Božića, a moguć je i na sam Božić, pa je tako vjerojatnost da imamo snježni pokrivač na taj dan u Gorskom kotaru i Lici od 50 do čak 70%. U sjeverozapadnoj Hrvatskoj od 40 do 60%, a u Slavoniji od 20 do 40%. Na Jadranu je ta vjerojatnost ove godine nikakva. Iako će biti hladno, neće biti baš toliko hladno, pa ako bude oborina, bit će to kiša. U svakom slučaju, vjerojatnost za snijeg na kopnu – postoji.

Za kraj još podatak koliko je uopće bilo bijelih Božića u Zagrebu u proteklih 20 do 30 godina prema podacima državnog hidrometeorološkog zavoda.

Posljednji je bio prije gotovo 10 godina – 2007. Tad je na božićno jutro Izmjereno lijepih 12 centimetara. Prije toga, 2001., pa ’99, ’98 i ’96. Onda ’94, jedan debeo snježni pokrIvač, čak 28 centimetara, te ’93 ponovno jedan malo skromniji, više dekorativan.

U prosjeku, snježni pokrivač u Zagrebu, na božićno jutro, imamo svake četiri godine, slično vrijedi i za Slavoniju, dok je u Lici i Gorskom kotaru on naravno češći, otprilike svake druge godine.

U svakom slučaju, nakon dugo vremena ponovno postoji mogućnost za bijeli Božić, no za pouzdanu prognozu, ipak se treba još malo strpiti.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...