Početna - IZDVOJENO - Istraživanje: Birači bi glasali za koaliciju HDZ-SDP
karamarko milanović
web

Istraživanje: Birači bi glasali za koaliciju HDZ-SDP

Dvije velike stranke HDZ I SDP, svaka s nizom malih stranaka i strančica, stvorile su dva bloka. No da li bi velika koalicija dviju stranaka bila rješenje bržeg izlaska iz krize, reformi i oporavak pokazuje istraživanje ”Dnevnik istražuje” koje je za Dnevnik Nove TV proveo Ipsos puls od 13. do 15.srpnja na 603 ispitanika.

Birači na pitanje da li bi vi osobno podržali veliku koaliciju su podijeljeni. Tu ideju podržalo bi 47 posto birača, ali isti broj ju ne bi podržao. Ne zna njih 6 posto.

Zanimljivo je razmišljanje među biračima dviju velikih stranaka. Tako među biračima Kukuriku koalicije 52 posto njih podržalo bi veliku koaliciju, a njih 43 posto ne bi podržalo. Ne zna njih 5 posto.

HDZ-ovi birači, njih 51 posto bi pak podržali stvaranje velike koalicije, a ne bi podržalo njih 41 posto. Ne zna njih 8 posto.

Koalicije neće biti – vodstva se neće dogovoritiNo, birači su svjesni da do velike koalicije neće doći jer se vodstva ne bi mogla i neće dogovoriti o tome kako bi nakon izbora izgledao odnos snaga. Da velika koalicija nije moguća zbog nedogovora misli 84 posto birača, da je moguća pak misli 12 posto birača, a ne zna njih 4 posto.

Najviše birača za neku stranku glasa zbog programa jer vjeruje da je najbolji. To misli 21 posto birača. Potom jer vjeruje ljudima, vodstvu i predsjedniku ili predsjednici – svoj glas zato daje 16 posto birača. Jer imaju viziju budućnosti Hrvatske dovoljno je za 14 posto birača da daju glas nekoj stranci. Jer stranka odgovora svjetonazoru birača razlog je za 13 posto birača.

Da može izvući zemlju iz krize razlog je za 11 posto birača, a 10 posto njih glasa za stranku jer ima sposobne ljude, dok 7 posto glasa jer tradicionalno uvijek glasa za tu stranku. Stranka koja nudi bolji život i bolju budućnost dovoljan je razlog za 6 posto birača. Poštenje je presudno za 5 posto birača, a oni koji biraju manje zlo i zato glasaju za tu stranku razlog je za 5 posto birača. Iz ostalih razloga svoju stranku zaokruži 11 poto birača, a 15 posto birača zbog nekih drugih razloga o kojima ne žele govoriti. Ne glasa njih 3 posto, a ne zna 16 posto.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...