Početna - IZDVOJENO - Iz Udbine u svemir
udbina svemir
web

Iz Udbine u svemir

Nastavlja se rad na ostvarenju svemirskog programa u Hrvatskoj.

Kada je u veljači ove godine tvrtka Swiss Space Systems (S3) u Zagrebu predstavila projekt izgradnje svemirskog centra i službeno potvrdila osnivanje podružnice u Hrvatskoj, projekt je izazvao izniman interes.

Kako bi se lokalno stanovništvo, moguće partnere, investitore i sve ostale zainteresirane podrobno upoznalo sa projektom i njegovim širim aspektom 23. svibnja u Udbini tvrtka S3 organizira program predavanja pod nazivom “Iz Udbine u Svemir”.

Manifestaciju otvara voditelj ureda S3 Hrvatska Slobodan Danko Bosanac predavanjem “letovi u svemir” u 15 sati u KIC-u Nikola Tesla. O specifičnostima Sunčeva sustava govoriti će Stefan Cikota, tehnički savjetnik S3 Hrvatska, dok će u 21 sat svi okupljeni moći promatrati nebo teleskopima u organizaciji Zvjezdarnice Zagreb.

Kao što su naveli na predstavljaju programa, prve aktivnosti podružnice tvrtke S3 u Hrvatskoj biti će vezane za ZeroG letove bestežinskog stanja, koji će se provoditi u prvoj polovici 2016. godine. Za sljedeću fazu aktivnosti, poput lansiranja satelita kao i subordinalne putničke letove,nužna je izgradnja svemirske luke.

S3 Hrvatska imati će značajnu ulogu u poslovanju S3 Holdinga na globalnoj razini, s naglaskom na izgradnji suborbitalnih letjelica za isporuku satelita u Zemljinu orbitu te razvoju usluge komercijalnih svemirskih lansiranja. Tu će biti i edukacijski i proizvodni centar za neke dijelove letjelice koja bi se slala u svemir, a što se educiranog kadra tiče zapošljavali bi se hrvatski inženjeri.

Izvor: radio hrt.hr

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...