Početna - AUTOMOTO - Izbor glazbe utječe na pažnju vozača
Voznja-auto
arhiva

Izbor glazbe utječe na pažnju vozača

Petljanje po botunčićima audio uređaja u automobilu može skrenuti pažnju vozača i povećati rizik od sudara, pitanje je sljedeće koliko vrsta glazbe koju slušamo utječe na koncentraciju tijekom vožnje?

Najnovija istraživanja otkrivaju da je ponašanje tijekom vožnje u izravnoj vezi s izborom glazbe. Istraživanje koje je provedeno na Sveučilištu Ben-Gurion u Izraelu pokazalo je da su tinejdžeri pravili znatno više prekršaja u vožnji dok su slušali svoju omiljenu glazbu, nego kada je u pozadini emitirana glazba koja je odabrana s ciljem da minimizira odvlačenje pažnje vozača ili kada glazba uopće nije emitirana.

Istraživanje je obuhvatilo 85 vozača starosti oko 18 godina, a polovicu su činili muškarci. Svaki od ispitanih tinejdžera imao je zadatak da u pratnji instruktora vožnje šest puta proveze automobilom zahtjevnu dionicu u trajanju od 40 minuta.

Tijekom četiri vožnje emitirana je glazba – dva puta po izboru vozača, uglavnom sa brzim vokalnim dionicama, dok je druga dva puta puštana posebno odabrana glazba osmišljena da što manje utječe na pažnju vozača (pop, rock i jazz sporijeg tempa). Tijekom preostale dvije vožnje glazba nije uopće emitirana.

Za vrijeme svih šest test vožnji pažljivo je promatrano i analizirano ponašanje vozača i bilježene su njihove pogreške. Eksperiment je pokazao da je čak 98 posto ispitanika učinilo tri ili više pogrešaka kad su sami odabrali glazbu tijekom vožnje. Kada se iz zvučnika nije čulo ništa, postotak se spuštao na 92 ​​posto, a kada je emitirana posebno odabrana glazba prigodna za vožnju, griješilo je njih 77 posto.

Osim toga, primijećeno je da su tinejdžeri svoju glazbu slušali s pojačanim zvukom, dok su utišavala takozvanu glazbu za sigurniju vožnju. Najčešće nepravilnosti bile su nepoštivanje ograničenja brzine, vožnja preblizu drugim automobilima, napuštanje trake kojom se vozilo kreće i vožnja jednom rukom.

Očekivano, pokazalo se da su mladići vozili mnogo agresivnije i pravili ozbiljnije prekršaje u vožnji od djevojaka.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...