Početna - IZDVOJENO - Izdaje se prvi priručnik za škole o Domovinskom ratu
web

Izdaje se prvi priručnik za škole o Domovinskom ratu

Izdaje se prvi priručnik za osnovne i srednje škole o Domovinskom ratu. Poglavlje kojim priručnik počinje ono je o političkom vodstvu i vojnim zapovjednicima zaraćenih strana u Domovinskome ratu .

Šest autora radilo je na udžbeniku ( Nikica Barić, Darko Dovranić, Tamara Janković, Ante Nazor, Domagoj Novosel i Emil Petroci), a rekli su kako su morali  dobro razmislili prije odluke o suradnji na priručniku. Udžbenik ima 164 stranice, izdavač je Školska knjiga, a predstavljanje je danas.

Nakon predstavnika političkoga vodstva hrvatske strane (od Tuđmana i Domljanado Špegelja, Agotića i Tusa), slijede crno-bijele fotografije Jovana Raškovića iGorana Hadžića, te one u boji Milana Babića i Milana Martića, na koje se nastavljaju portreti 11 predstavnika Srbije i Crne Gore.

Pored Miloševića je Dobrica Ćosić, a uz Jovicu Stanišića, šefa Resora državne bezbednosti Republike Srbije od 1991. do 1998., slika je Franka Simatovića Frenkija, srpskog obavještajca.

Osim stranice s portretima četiriju predstavnika BiH ( Izetbegović, Abdić, Mate Boban, Krešimir Zubak) u priručniku je ratu u Bosni osigurano još 11 stranica.

Drugo od ukupno deset poglavlja priručnika/čitanke daje niz statističkih podataka o ratnim žrtvama, umrlima, ranjenima i nestalima, praćeni tabelarnim prikazima koji, među ostalim, uključuju koje su dobi stradalnici, koliko je ekshumiranih i identificiranih i koliko je izbjeglih Srba iz Hrvatske bilo sredinom 1996.

Pojedina poglavlja knjige Domovinski rat počinju transkriptima. Na 101. stranici citat je govora Ivana Šretera iz 30. svibnja 1991. u Pakracu, a nešto kasnije je onajVlade Gotovca s kraja kolovoza.

Na podtemu “Sjećanje na Vukovar”, nastavlja se priča o herojima Domovinskoga rata, započeta izvješćem Franje Tuđmana o stanju nacije (1995.). Čitavo izdanje završava prijedlozima radionica za nastavu povijesti koje je sastavila profesorica povijesti u osnovnoj školi Tamara Janković.

-Uhvatila sam se u koštac s temom koja je još osjetljiva i izazovna. Izdavač je ovaj priručnik/čitanku nazvao jedinstvenom, što nije fraza, jer ovo je prvo izdanje koje nastavnicima daje širok uvid u tematiku Domovinskog rata – kaže Tamara Janković, uvjerena da će priručnik koji na jednome mjestu sadrži činjenice, zemljovide i radionice olakšati nastavnicima rad u školi.

No, iako je riječ o prvom proboju ove tematike kao zasebnog izdanja namijenjenog nastavnicima povijesti, suautorica sugerira kako ne bi bilo dobro da ostane i jedino. Urednik knjige, ujedno urednik povijesti u Školskoj knjizi Deniver Vukelićnaglašava da je namjera izdavača bila na jednome mjestu obuhvatiti sadržajni, ali i metodički pristup nastavi povijesti.

– Priručnik/čitanka nije obavezno štivo, već ga mogu odabrati nastavnici koji žele znati više. Okupili smo značajne stručnjake koji su odradili velik posao i činjenica je da ovako ozbiljan priručnik o Domovinskome ratu dosad još nitko nije obavio – kaže Vukelić.

Za podsjetnik o autorima priručnika: Ante Nazor je ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, Domagoj Novosel, Nikica Barić i Emil Petroci su povjesničari (drugi je primjerice autor knjige “Srpska pobuna u Hrvatskoj”), a Darko Dovranić scenarist i redatelj HRT-a, s opusom filmova o Domovinskom ratu.

U završnici priručnika na dvije je stranice prenesen ulomak iz knjige “Ništa lažno” Predraga Matića Freda, a nakon teksta o autoru među ostalim piše: “Predrag Matić je preživio strašne torture tijekom devet mjeseci zarobljeništva u logorima u Mitrovici, Nišu i Stajićevu (…). Nakon 270 dana mučenja u logorima vraćen je u Hrvatsku. Došao je u Zagreb u kojem i danas živi s obitelji”.

Zanimljivo je da se aktivno političko ime našlo među recenzentima priručnika.Tomislav Đonlić, šef HDZ-ova saborskog Odbora za obrazovanje, po struci je povjesničar i kaže da su prilikom recenziranja knjige uvažene neke njegove sugestije. – Ovo je djelo sigurno od koristi za nastavnike povijesti, zato sam se i prihvatio recenzentskog posla, kaže.

Izvor: Jutarnji list

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...