Početna - GOSPODARSTVO - Izlazak iz krize tek 2015. godine
foto: jutarnji.hr

Izlazak iz krize tek 2015. godine

Prema prognozama Europske komisije, Hrvatska će biti jedna od posljednjih zemalja članica Europske unije koja će izaći iz recesije, a nakon Hrvatske ostat će Slovenija  i Cipar. Poboljšanje se očekuje tek 2015. godine kao i malo više radnih mjesta.

Razlozi takvog stanja u Hrvatskoj su  nedostatak privatnih ulaganja i niska konkurentnost izvoza. Iako vrlo lošu situaciju u zemlji izvlači turizam, to očigledno nije dovoljno da bismo izašli iz krize.

Osim Nizozemske, Hrvatska će imati najsporiji rast BDP-a od 0,5 posto, a tek iduće godine očekuje se skromni rast od 1,2 posto.
No, čak i ovako skromne procjene rasta BDP-a u idućim godinama mogle bi doći u pitanje zbog brojnih rizika kojima je zemlja izložena, a u njih spadaju pojačan pritisak na konkurentnost poduzeća nakon ulaska u EU, smanjivanje kredita osobito malim i srednjim poduzećima te slabi kapaciteti zemlje da u kratkom roku povuče novac iz europskih fondova.

Preporuke Vladi što valja činiti u ovom trenutku ovih bi dana trebale stići od misije MMF-a, koja upravo završava redovni jednotjedni posjet Hrvatskoj, prenosi Jutarnji list.

 

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...