Početna - IZDVOJENO - Velika pljačka Hrvatske – sve naše afere
kune Euro
web

Velika pljačka Hrvatske – sve naše afere

Hypo banka, HAC, Hrvatske vode, afera u Fondu za zaštitu okoliša, HEP – stanovi, Fimi media, Indeks, Daimler, Patria, Maestro, Spice, Ina-MOL, Dioki, Planinska, Brodosplit, HGK… gotovo kao da igramo igru “Nastavi niz”. Kad se sve zbroji, opljačkali su nam više od dvije i pol milijarde kuna prenosi hrt.hr.

Plave kuverte, mito, dogovori ispod stola godinama su se redali u korupcijskim aferama kao na tekućoj vrpci. Tajna snimka potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju Josipa Matanovića, u kojoj preuzima 50.000 eura “za kavicu” od USKOK-ova pouzdanika Joška Kuzmanića – postala je simbol svih kriminalnih akcija “pelješenja” javnog novca.

Teško da je korupcije u devedesetima bilo manje, ali tek u dvijetisućitima kapaciteti Remetinca postali su pretijesni. Onamo smo otpratili premijera Sanadera, potpredsjednika Vlade Polančeca, varaždinskoga gradonačelnika Čehoka, šefove HAC-a i Poštanske banke. I mnoge, mnoge druge. Neki od njih, u vrijeme političke moći, bili su najglasniji u osuđivanju korupcije.

Detalj koji je zajednički većini hrvatskih afera, od cestogradnje do isisavanja novca preko glasovite Fimi medije, jest taj što su se otkrivale tek nakon političkog pada moćnika koji su u njima sudjelovali.

Dok dio javnosti tvrdi da je za to najodgovorniji Mladen Bajić, da je uvijek jednim uhom osluškivao bilo politike, drugi bi mu produljili mandat. Kako bilo da bilo, Bajić je najdugovječniji državni odvjetnik od proglašenja hrvatske samostalnosti. Mandat mu istječe u travnju 2014., a opljačkane milijarde zbrajat ćemo i nakon njega. Taj se novac nikad neće vratiti, za razliku od gostiju Remetinca kojima je država služila kao bankomat.

Točku na “i” stavilo je i u Bruxellesu predstavljeno izvješće UN-ova Ureda za droge i kriminal i Europske komisije “Poslovanje, kriminal i korupcija na zapadnom Balkanu”. Prema njemu, Hrvatska je treća u regiji. Stanje je gore samo u Srbiji i Albaniji.

U HTV-ovoj emisiji Hrvatska uživo bilo je riječi o svemu ovome, a u videoprilogu iz emisije od sociologa Renata Matića doznajte postoji li dobra volja za rješavanje problema korupcije ili je sve samo mazanje očiju. Što građani mogu poduzeti?

Video:
HRT  video

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...