Početna - IZDVOJENO - Izložba „Secesija s tavana“ Tine Zdilar
web

Izložba „Secesija s tavana“ Tine Zdilar

U organizaciji udruge “The Hauntlings” 16. siječnja 2015. u 18 sati u Galeriji S.K.C. Omladinskog kulturnog centra Palach (Kružna 8, Rijeka) održat će se otvorenje prve samostalne izložbe autorice Tine Zdilar i predavanja povjesničara umjetnosti, Daine Glavočić i Theodora de Canzianija Jakšića na temu secesije u svakodnevnom životu te predavanje Maje Bižaca, dipl. ing. tekstilne industrije na temu mode i odijevanja u razdoblju secesije.

Ciklus fotografija pod nazivom “Secesija s tavana” autorice Tine Zdilar predstavlja svojevrsni hommage slavnoj riječkoj povijesti, točnije riječkoj secesiji, nepresušnom vrelu autoričinog nadahnuća i interesa. Izgledom i mimikom članovi udruge “The Hauntlings” vjerno uprizoruju zaboravljene porculanske lutke s kraja 19. i početka 20. stoljeća. U svojim radovima Zdilar poseže za elementima najprosperitetnijeg  i vizualno svakako dojmljivog dijela riječke povijesti  kojeg uspješno kombinira s predmetima prepuštenim zaboravu. “Izvlačeći“ secesiju s tavana autorica u svojoj prvoj samostalnoj izložbi odaje počast minulim vremenima i podsjeća na bogatu ostavštinu riječke secesije. Izložba ostaje otvorena do 20. siječnja 2015.

Po završetku otvorenja izložbe u prostoru Galerije S.K.C. Omladinskog kulturnog centra Palach započinje kulturno-edukativni program.

U 18,30 sati mr. sc. Daina Glavočić  oživjet će vrijeme secesije predavanjem “Secesija u svakodnevnom životu” s naglaskom na arhitekturi, interijeru i uporabnim predmetima toga razdoblja. Gospođa Glavočić publici je i više nego poznata je po svojim uvijek zanimljivim i duhovitim predavanjima. Dobitnica je Nagrade za životno djelo Hrvatskog muzejskog društva u 2014. godini.
U 19 sati profesor Theodor de Canziani Jakšić nastavlja program tematski jedinstvenim predavanjem pod nazivom  “Keramika u riječkoj secesiji”. Gospodin de Canziani Jakšić jedini je povjesničar umjetnosti koji se posvetio ovoj temi, a svježinom svojeg načina predavanja uvijek iznova potiče zanimanje slušatelja.
U 19,30 sati slijedi predavanje Maje Bižaca, dipl.ing. tekstilne tehnologije na temu “Moda i odijevanje u razdoblju secesije”. Mlada dizajnerica publici je poznata po kreiranju i izradi unikatnih korzeta i povijesnih kostima. Utemeljiteljica je brenda Contessa Gothique Design.

 

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...