Početna - IZDVOJENO - Jedna od najdugovječnijih vokalnih skupina slavi svoj trideseti rođendan
Putokazi, Događaj, 30. srpanj 2014.
foto: Putokazi

Jedna od najdugovječnijih vokalnih skupina slavi svoj trideseti rođendan

Nakon navršenih 30 godina, jedna od najdugovječnijih vokalnih skupina u Hrvatskoj i svakako jedno od prepoznatljivih motiva riječke glazbene scene, poziva vas na Događaj koji će se, povodom slavljeničke godine, na poklon svim Riječanima zbivati 30. srpnja na prostoru Arheološkog parka.

Trideset godina uspješnog rada povod je za radost! Putokaze je 22. veljače 1984. oformila Miranda Đaković koja ih vodi i dan danas, isprva kao vokalnu skupinu, potom mješoviti zbor, a od 2003. kao žensku vokalnu skupinu. Pod zastavom Putokaza izmijenilo se deset pjevačkih generacija, s njima i 400 pjevačica i pjevača, čineći ih pravom malom glazbenom školom. Iza te škole u međuvremenu je nanizano 13 objavljenih albuma i jedan DVD. Na tim izdanjima ima glazbe s potpisom Beatlesa, tema iz filmova i mjuzikla, hrvatskih etno-tema, autorskog world musica, trip-popa, elektro-popa, a capella istupa…

Povodom 30. obljetnice postojanja Putokaza, jedne od najdugovječnijih vokalnih skupina u Hrvatskoj i svakako jednog od prepoznatljivih motiva riječke glazbene scene, Grad Rijeka daruje svojim sugrađanima koncert trenutne postave i svih bivših generacija Putokaza. Događaj je to na kojem će Putokazi predstaviti koncertnu promociju novog albuma “Porculan” i glazbenu retrospektivu “Vremenska kapsula br. 30.”

Na konferenciji za medije, u najavi Događaja Miranda Đaković, voditeljica Putokaza istaknula je kako je u ovih 30 godina kroz Putokaze prošlo toliko obitelji, partnera, toliko nove djece, pa sad već i njihove djece, da bi se gotovo moglo reći da su Putokazi jedan mali grad. I sad taj grad, na dar svome gradu i njegovim građanima, poklanja dva koncerta u jednom.

Najnoviji, 13. studijski album “Porculan”, uz odlične kritike struke, publika je imala prilike upoznati kroz dva videospota (“Ja,ti” i “Moja mala prijateljica). Prema riječima Mirande Đaković, Porculan je jedno intimno, unutarnje putovanje. Najfinije dijelove “Porculana” Riječani će po prvi puta imati priliku u cijelosti doživjeti na Događaju u izvedbi 8 djevojaka, članica aktualne postave Putokaza (Antonia Svetina, Andrea Stanišić, Dolores Marinić, Ivana Blaškan, Iva Sabolić, Nera Butigan, Mia Doričić, Ana Jerčinović) .

Kako izgleda sinergija 60-tak članova nekadašnjih generacija Putokaza moći će se čuti, vidjeti i prije svega osjetiti uz Vremensku kapsulu br. 30, glazbenu retrospektivu Putokaza 1984.-2014. Vremenska kapsula prikazati će svojevrstan presjek repertoara Putokaza i dosadašnjih 10 generacija koje su kroz Putokaze ostavile traga. Publika će moći uživati u nekim od najvećih ostvarenja Putokaza, ovaj put u nešto drugačijem ruhu.

Olja Dešić, Marko Anić I Andrej Babić potpisuju umjetničko vodstvo Vremenske kapsule br. 30. Marko Anić, koji je iz Putokaza, kao aktivni član izašao prije čak 23 godine konstatirao je kako uopće ne osjeti da je prošlo toliko vremena I kako je onog trenutka kad je ponovno došao na probu nestala apsolutno svaka godina koja ga je djelila od nekadašnjeg angažmana u Putokazima. “Kako je mnoštvo pjevača i svirača prošlo kroz Putokaze, njihov trag je ostao u mnogim klapama, zborovima i bandovima i ostalim glazbenim pojavama i garantiram da svatko od tih ljudi na svojim poslovima, bili oni vezani za glazbu ili ne, koristi neka iskustva stečena kroz svoj duži ili kraći boravak u zboru. Zato se usudim reći da Putokazi imaju jučer, danas (što vidite ovdje) i lijepu budućnost. Pa možda i nije slučajno s kojom riječju završavamo nadolazeći nam koncert..ali neka to zasad ostane tajna.”

Olja Dešić, koji je uz Mirandu I glavni krivac za glazbenu retrospektivu I okupljanje svih bivših generacija, prisjetio se kako su probe izgledale nekad a kako izgledaju danas. Istaknuo je da je riječ o konstantnoj evoluciji te da je izuzetno zadovoljan I uzbuđen zbog nadolazećeg koncerta. Olja je također otkrio kako će na Događaju Putokaze pratiti I bend sastavljen od Putokaza I pridruženih članova Putokaza (naime, dva člana benda, su djeca parova koji su se upravo u Putokazima upoznali I koji će I sada nastupiti). Bend čine: Matko Basara bubanj, Arsen Uran bas, Alan Crnković gitara, Predrag Basara gitara, Lovro Mirth klavijature, Marko Anić puhaći instrumenti pod vodstvom upravo Olje Dešića.

Andrej Babić, koji je među zaslužnima za nastanak novih aranžmana poznatih pjesama, istaknuo je kako je to novo ruho rezultat spajanja stilova iz jednog perioda i pjesama iz drugog, te da će svakako biti zanimljivo doživjeti nove izvedbe, na nov način, starih pjesama. Također u sklopu glazbene retrospektive, na Događaju će se moći još jednom čuti i obje pjesme predstavnice na Eurosongu. U izvedbi grupe E.N.I to će biti pjesma “Probudi me”, odnosno u izvedbi grupe Put – “Don’t ever cry”.

Na konferenciji za medije bio je I pročelnik odjela gradske uprave za kulturu, Ivan Šarar, koji je istaknuo kako Rijeka doista ima biti na što ponosna, te da su Putokazi svakako jedan od stupova i to onaj edukativni, riječke scene, te kako se nada i vjeruje da će to i ostati i da je ovo samo prvih 30 godina…

Carmela Žmirić, članica je prve generacije Putokaza ispričala je okupljenima kako je bilo na probama susresti se s nekim puno mlađim licima I s njima raditi na materijalu koji međusobno nikad nisu izvodili. “Najveće zadovoljstvo bivanja u ovoj skupini slavljenika 30 godina Putokaza leži upravo u mnoštvu generacija koje sačinjavaju ovaj kolaž. Pitala sam se kako će to izgledati, hoće li se razlika u godinama osjetiti na bilo koji način ? Ako je taj generacijski jaz i postojao s početka, sa svakom probom glazba čini svoje. Da, znam, glazba objedinjuje, briše i suptilnije barijere, ali biti svjedokom toga i biti svjestan da si i nakon toliko godina Putokaz, posebna je priča i razlogom smješkanja svih nas koji ćemo se 30. 7. ponovno popeti nas pozornicu.”

Za sam kraj druženja u Cukarikafe baru, Irena Križ predstavnica generacije “Zemlja” istaknula je: “Nakon trideset godina, a osobito nakon prekrasne priče o zajedničkim probama svih generacija i stvaranju retrospektive koju danas najavljujemo, možemo vam sa sigurnošću otkriti da je tipični presjek projekata i generacija zapravo nemoguć. Kad je riječ o Putokazima, cijelokupno stvaralaštvo predstavlja jedinstveni kronološki glazbeni palindrom. Bez obzira s koje strane naše priče, ili iz koje produkcijske godine gledali, teško je odrediti koja je je pjesma nastala na početku 1984. godine , a koja u “Porculanu”, upravo zbog tog orginalnog inzistiranja na pozitivnoj energiji, beskompromisnoj estetici pokreta i glazbe i težnji za finoćom emocija na sceni na koje nikada nije utjecalo vrijeme niti trendovi u periodima kada su projekti nastajali. To je vjerojatno i razlog zbog čega će Putokazi ostati riječki glazbeni potpis za sva vremena.”

Uz slavlje 30 godina zajedništva i prijateljstva ne treba zaboraviti da je utemeljiteljica i glazbena voditeljica Putokaza, Miranda Đaković, ovogodišnja dobitnica Zlatne plakete “Grb grada Rijeke”, javnog priznanja Grada Rijeke za sveukupno glazbeno djelovanje i postignuća, posebno u umjetničkom vodstvu i radu s Putokazima.

Ulaznice za Događaj, koji će se 30. srpnja zbivati u dva termina (21 I 23 sata) su besplatne, ali kako Arheološki park ima limitirani kapacitet, za Događaj će postojati pozivnice (kako i priliči svakom pravom rođendanu), koje će se moći nabaviti u Ri infu, na Korzu od 25. srpnja.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Iz KBC-a Rijeka pozivaju sve darivatelje krvi koji su preboljeli Covid-19: Prikuplja se plazma za liječenje oboljelih

Pozivaju se dobrovoljni davatelji krvi koji su preboljeli COVID-19, a od prestanka simptoma bolesti ili laboratorijski potvrđene infekcije SARS- CoV-2 ...