Početna - IZDVOJENO - Jeftiniji plin, struja skuplja
foto: soundset.hr

Jeftiniji plin, struja skuplja

Ponovo udar na, ionako siromašne, kućanske budžete.

Cijena električne energije za kućanstva i poslovne subjekte će u narednih godinu dana sigurno rasti, a posljedica rasta cijene za struju je ulazak u EU, odnosno usklađivanje s europskim trendovima.

Veleprodajne cijene električne energije, do sada vrlo povoljne, zbog kojih je sredinom ove godine stigla HEP-ova konkurencija, i već mu odnijela dio kolača, unatrag dva mjeseca polako rastu, i neće se tako skoro ponoviti – priznaje i sama HEP-ova konkurencija, kao i HEP, navodi Novi list.

Svuda na liberaliziranim tržištima (a takvo je tržište sada i u Hrvatskoj) se događalo da bi vlade, nakon što opskrbljivači spuste cijene električne energije, brzo “upadale” s naknadama i nametima. Ovo se prije svega odnosi na Vladinu odluku kojom je sedam puta povećana naknada za obnovljive izvore energije na računima svih potrošača u Hrvatskoj, čime je gotovo »pojedeno« prethodno pojeftinjenje struje.

Do kraja godine će i tvrtka Proenergy, koja sada električnom energijom opskrbljuje samo poslovne korisnike, svoje usluge ponuditi i kućanstvima, a hrvatska će kućanstva obradovati i činjenica da će plin pojeftiniti, ići će “dolje”.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...