Početna - GOSPODARSTVO - Još jedna novost za nekretnine
Energetski certifikat

Još jedna novost za nekretnine

Osim uvođenja obaveznih energetskih certifikata, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja tržištu nekretnina sprema nove propise, koji se ovaj put tiču procjene vrijednosti nekretnina.

Naime, država se sprema donijeti svojevrsnu Uredbu o procjeni vrijednosti nekretnina, te je u tu svrhu resorno Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja otvorilo javnu raspravu do 13. veljače, prenosi Glas Istre.

Intencija je s jednog relevantnog mjesta nadzirati kretanje cijena kako bi se spriječile manipulacije, a tržište nekretnina dodatno reguliralo.

Zasad je utvrđivanje vrijednosti nekretnina u Hrvatskoj prepušteno poslovnoj praksi i diskrecijskim odlukama procjenitelja, a nova bi uredba trebala to promijeniti i olakšati posao procjeniteljima da na osnovi konkretnih podataka donesu što relevantniju procjenu. Nužni podaci prikupljat će se putem javnih bilježnika koji ovjeravaju ugovore vezane uz promet nekretnina, iako u Ministarstvu ne objašnjavaju kako konkretno to namjeravaju izvesti.

Također, s obzirom na to da ne postoji kvalitetna baza podataka o realiziranim prometima nekretnina, što je osnova za svaku procjenu, Ministarstvo planira osnovati bazu koja će sadržavati sve osnovne parametre nužne za procjenu.

Glas Istre

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...