Početna - IZDVOJENO - U Njemačkoj traže 42 radnika za posao od 818 eura
posao traženje
arhiva

U Njemačkoj traže 42 radnika za posao od 818 eura

Iznenađeni smo slabim interesom, zato smo produžili natječaj i on još uvijek traje, kaže Željko Marković, EURES-ov savjetnik.

U Hrvatskoj posla nema, a nezaposlenih cijela vojska. Ulaskom Hrvatske u EU svi su dobili veću mogućnost izbora, ako već ne šansu, jer tržište rada proširilo se na područje cijele EU, a Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) postao je dio EURES-a, mreže javnih službi za zapošljavanje Europske unije, Europskog gospodarskog prostora (EGP) i Švicarske, prenosi Novi list.

To znači da, ovisno o interesu poslodavaca u pojedinim državama, HZZ pruža uslugu posredovanja pri zapošljavanju na području cijele EU/EGP-a. Cilj mreže EURES je olakšati slobodno kretanje radnika unutar Europskog gospodarskog prostora (koji tvori 27 zemalja članica Europske unije, Norveška, Lihtenštajn i Island) i Švicarske. Ništa novo i neznano. A doima se kao da jest, jer vrlo često odaziv hrvatskih radnika je mali, iako, gledajući trend, raste.

Prema podacima riječke podružnice HZZ-a, koja obuhvaća područje Primorsko-goranske županije, povećan je trend odlaska hrvatskih radnika u EU, u 2013. godini za 28 % u odnosu na 2012. godinu.

Ne cvjetaju ruže ni na europskom tržištu rada, ali evo pokazatelja da nema previše interesa hrvatskih građana za rad u inozemstvu. A ni za učenje i stjecanje vještina koje su potrebne na tržištu rada u EU.

Barem ne kad je riječ o frizerima ili potencijalnim frizerima, odnosno nezaposlenim hrvatskim građanima koji posao mogu pronaći nakon prekvalifikacije, i to plaćene.

Naime, Njemačka je putem hrvatskog HZZ-a raspisala natječaj za 42 frizera ili frizerke, no javilo se samo troje kandidata iz cijele Hrvatske.

“Vrlo smo iznenađeni, zato smo produžili natječaj i on još uvijek traje, kaže nam Željko Marković iz riječkog HZZ-a” jedan od četiri EURES-ova savjetnika u Hrvatskoj.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...