Početna - IZDVOJENO - Karamarko: Međunarodno priznanje plod politike HDZ-a
karamarko ponedjeljak
foto: HDZ

Karamarko: Međunarodno priznanje plod politike HDZ-a

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u petak je u povodu 24. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske istaknuo kako je ono bilo rezultat politike tadašnjeg hrvatskog državnog vrha pod vodstvom HDZ-a i dr. Franje Tuđmana.

“Proces međunarodnog priznanja Republike Hrvatske kulminirao je 15. siječnja 1992., kad su nas priznale države tadašnje Europske zajednice. Ovakav uspjeh HDZ-a, dr. Tuđmana i hrvatskog državnog vodstva još je vrijedniji kad se zna da su u trenutku proglašenja hrvatske neovisnosti, 25. lipnja 1991. Sabor napustili zastupnici SKH-SDP-a u znak prosvjeda zbog tog čina. Međunarodno priznanje RH došlo je kao rezultat politike hrvatskog državnog vrha pod vodstvom HDZ-a i dr. Franje Tuđmana.”, napisao je Karamarko na svom Facebook profilu.

Podsjetio je da su – nakon Vatikana, Islanda, San Marina, Ukrajine i baltičkih zemalja nastalih odvajanjem od bivšeg SSSR-a, Hrvatsku 15. siječnja 1992. priznale i zemlje tadašnje Europske zajednice: Austrija, Belgija, Bugarska, Danska, Grčka, Irska, Italija, Kanada, Luksemburg, Mađarska, Malta, Nizozemska, Norveška, Njemačka – koja je već ranije potpisala priznanje s odgodom, Poljska, Portugal, Španjolska, Švicarska i Ujedinjeno Kraljevstvo.  Dan kasnije Hrvatsku su priznale: Argentina, Australija, Čehoslovačka, Čile, Lihtenštajn, Novi Zeland, Švedska i Urugvaj. U idućim danima priznavanje Hrvatske gotovo da je postalo stvar međunarodnog prestiža.

“Međunarodno priznanje smo izborili u ratu u kojem su desetci tisuća naših sugrađana slobodu platili svojim životima. Stotine tisuća nosit će trajne tjelesne i duševne ožiljke. Nećemo nikad više dopustiti da se netko igra opstojnošću i međunarodnim ugledom Hrvatske”, naglasio je Karamarko.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...