Početna - IZDVOJENO - Karamarko i Milanović kod predsjednice u istom terminu na konzultacijama
kolinda hrt
foto: hrt

Karamarko i Milanović kod predsjednice u istom terminu na konzultacijama

Treći krug konzultacija predsjednice Republike s parlamentarnim strankama i zastupnicima izabranima u Hrvatski sabor počet će u ponedjeljak, u istom su terminu zajedno pozvani čelnici koalicije Hrvatska raste i Domoljubne koalicije, a prije njih Kolinda Grabar Kitarović na razgovor je pozvala profesore ustavnoga prava pravnih fakulteta sa sva četiri hrvatska sveučilišta, potvrđeno je Hini iz Ureda predsjednice.

Zoran Milanović i Tomislav Karamarko pozvani su zajedno sa ostalim čelnicima svojih koalicija na konzultacije o mandataru Vlade u ponedjeljak u 14 sati,  a profesori ustavnoga prava u 11 sati.

Grabar Kitarović pozvala je profesora Branka Smerdela sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, Sanju Barić iz Rijeke, Arsena Bačića iz Splita te Zvonimira Lauca i Matu Palića iz Osijeka, rečeno je Hini.

Prema Ustavu, predsjednica Republike dodjeljuje mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika.

U javnosti su se do sada pojavile različita tumačenja što bi Grabar Kitarović trebala napraviti, s obzirom da je nakon dva kruga konzultacija očito kako nitko nema potporu potrebnih 76 izabranih saborskih zastupnika.

Neki tumače da bi predsjednica mandatara trebala odrediti bez obzira na nedostatnu potporu, ima i onih koji ustrajavaju da je mandat trebala povjeriti relativnom pobjedniku parlamentarnih izbora, a treći tumače da treba raspisati nove izbore i imenovati nestranačku vladu bez da imenuje mandatara.

Grabar Kitarović u obraćanju nakon drugog kruga konzultacija u ponedjeljak je poručila svim političkim akterima da će do kraja procesa “ustrajati na potpunoj primjeni ustavne odredbe koja za dodjelu statusa mandatara uvjetuje potporu većine svih zastupnika u Hrvatskom saboru”, i pritom odlučno odbacila “bilo kakvu vrstu pritiska”.

“Hrvatice i Hrvati i svi hrvatski državljani ovlastili su me da u njihovo ime štitim Ustav, demokratske vrijednosti i stabilnost ustavnopravnog poretka i državnih institucija. Na tome ću ustrajati i nikome neću dopustiti da iz bilo kojeg partikularnog interesa ugrozi stabilnost države i demokratski poredak”, poručila je predsjednica.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...