Početna - IZDVOJENO - Kirurgu završila smjena, usred operacije otišao s posla
foto: freedigitalphotos.net

Kirurgu završila smjena, usred operacije otišao s posla

Započeo sam tešku operaciju abdomena u 15 sati i operirao sam do 20 sati. Operacija nije bila gotova, no moja je smjena završila. S obzirom na to da mi nitko po novom ne plaća rad nakon završetka smjene, napustio sam salu i posao predao kolegi koji je došao u iduću smjenu. Nakon tri sata operaciju je i dovršio, šokantna je ispovijed kirurga iz KBC-a Zagreb, prenosi 24sata.

Nije jedini koji je pacijenta ostavio pod anestezijom u sali

Kaže da nije jedini koji je pacijenta ostavio pod anestezijom u sali nego da je bilo barem nekoliko takvih slučajeva u posljednja tri tjedna.

– Neke operacije bile su teže, druge lakše. Ova moja je bila iznimno teška i sreća je što je sve na kraju dobro završilo. Radilo se o priraslicama u abdomenu. Događa se da se u gotovo svakom drugom dežurstvu na kirurgiji dogodi operacija koju jedan liječnik počne a drugi dovrši – priznaje naš sugovornik. Razlog za ovakav neetični revolt je novi kolektivni ugovor, po kojem je uveden smjenski rad, a godišnje je dopušteno 180 sati prekovremenog rada. Liječnici tvrde da im taj prekovremeni ne plaćaju, a u Ministarstvu zdravlja kažu da se sve plaća. Ova prepucavanja traju već mjesecima.

‘Ostojić liječnicima plaće smanjio za trećinu’

Riječ je jednim dijelom i o revoltu prema Ministarstvu zdravlja. I prije je bilo puno prekovremenih sati koje nam ne bi platili. Redovito smo imali i više od 40 neplaćenih prekovremenih sati na godinu. Ali nam je plaća i dalje bila pristojna, pa nas je držao entuzijazam za dobro naših pacijenata, nastavlja ispovijed ovaj kirurg.

Dodao je da je Ostojić liječnicima plaće smanjio za trećinu i da ne može očekivati entuzijazam.

– Ako je ministar htio smanjiti plaće i očekivati od nas da se kao telad držimo entuzijazma prema pacijentima, naravno je da se u nama javlja revolt – izjavio je spomenuti kirurg.

‘Takav sustav rada je neodrživ’

Uistinu smo provjerili i utvrdili da su bile barem dvije ovakve operacije, a ako je suditi prema riječima našeg sugovornika, bilo ih je i više. Pacijente su ostavljali u salama da posao na njima dovrši netko drugi i ugrožavali im život jer su se stvari mogle zakomplicirati. Uz prvotnu nevjericu kako je uopće moguće da kirurzi napuštaju svoje pacijente, većina stručnjaka u medicini se zgrozila.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...