Početna - IZDVOJENO - Policija po nalogu DORH-a upala u HBOR

Policija po nalogu DORH-a upala u HBOR

Iz Ravnateljstva policije za HRT su potvrdili da su u tijeku kriminalistički izvidi u prostorijama Hrvatske banke za obnovu i razvoj na zagebačkom Zrinjevcu. Neslužbeno doznajemo da policija izuzima dokumentaciju vezanu za sve HBOR-ove kredite odobrene u posljednjih nekoliko godina. Iva Božović iz HBOR-ovog odjela za marketing i medije nije željela ni potvrditi ni demantirati informaciju istražuje li policija postupak dodjele kredita pomoćniku ministra financija Branku Šegonu. Uskoro opširnije.

Ministar financija Slavko Linić izjavio je nakon jučerašnje sjednice Nadzornog odbora HBOR-a da je kredit tvrtke njegova pomoćnika Branka Šegona – potpuno čist. Međutim ministar Gordan Maras istaknuo je da je u izvješću Nadzornom odboru uprava HBOR-a priznala da namjena kredita nije bila u skladu s programom za dodjelu turističkih kredita. Iz izvješća je vidljivo i da tvrtka nije ispunjavala ni financijske kriterije propisane programom kao i da Šegon trenutačno kasni s otplatom kredita te je dužan 160 000 kuna.

Je li Šegonova tvrtka uopće mogla dobiti kredit od HBOR-a?

Podsjetimo, Tvrtka Facta Vera u vlasništvu je pomoćnika ministra financija Branka Šegona i njegove obitelji. Tvrtka je od HBOR-a i Hypo Alpe Adria banke dobila iznimno povoljan kredit s niskim kamatama i duljim počekom uz državnu subvenciju, o čemu smo pisali nekoliko puta.

HRT ekskluzivno – Ugovori Branka Šegona

Taj slučaj sutra će razmatrati i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Povjerenstvo je prošli tjedan priopćilo da je Šegon upravljačka prava u dvjema tvrtkama Facta vera i Trident centar u skladu sa zakonom prenio na odvjetnika.
Povjerenstvo je provjeravalo i druge okolnosti, o kojima su izvještavali mediji, a iz kojih može proizlaziti eventualni sukob interesa dužnosnika. Odluka o pokretanju ili nepokretanju postupka sukoba interesa protiv Šegona donijet će se na javnoj sjednici većinom glasova svih članova tog povjerenstva.

Milanović brani Šegona

I na aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru Gordan Jandroković (HDZ) upitao je premijera Zorana Milanovića kako povezuje uvođenje reda sa slučajem Šegon, slaže li se s njegovim metodama ili se boji ministra Slavka Linića. Ministar Linić je rekao da će čekati nalaz Povjerenstva za sukob interesa. Ovdje se radi o odnosu koji je siva zona. Ubuduće očekujem od svih da se potpuno maknu od toga: ili privatni biznis ili funkcija. Meni je sve ovo krajnja granica tolerancije. Formalno izgleda da je sve u redu, ali dopuštam i drugačije tumačenje. Vidjet ćemo, rekao je Milanović te pohvalio Šegona: Njegov hotel je najbolji objekt na Korčuli. Ne možemo naći objašnjenje zašto štitite Šegona, a nakon ovog odgovora jasno je da ga štitite. Mislio sam da je vaša nesposobnost nešto najveće što imate, ali nije. Od vaše nesposobnosti deblja je vaša koža, poručio je premijeru Jandroković.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...