Početna - AUTOMOTO - Koliko traju auti?
Mehaničar

Koliko traju auti?

Prosječna dob automobila u Hrvatskoj premašila je 11 godina. Razloga je mnogo, ali to i nije osobiti problem. Auti su danas puno izdržljiviji nego nekad i uz redovito održavanje i malo pažnje mogu doživjeti vrlo duboku starost.

Pitanje je sljedeće:
Koliko može potrajati auto?
U principu svi bi osobni automobili trebali izdržati između 12 i 14 godina, prevaliti 250.000 km i to neovisno o klasi, motoru ili mjenjaču, tvrde stručnjaci na tehničkim pregledima i u institutima koji se bave pouzdanošću i trajnošću automobila.

Te smjernice vrijede i za većinu dodatnih uređaja na autu poput elektropokretača, alternatora, turbopunjača i pumpi. Razlike između modernih benzinaca i dizelaša više gotovo ni nema.

Ali, koliko će auto doista prevaliti i kad će se pojedini dijelovi istrošiti najviše ovisi o vozaču. Trošenje nastaje na mjestima gdje su dijelovi u međusobnom pokretu i gdje nastaju visoke temperature. Uz malo brige i pažnje može se jako smanjiti trošenje materijala.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Opatijac Erik Golubović državni prvak u šahu

Osmoipolgodišnji Erik Golubović osvojio je 1. mjesto na Državnoj završnici Sportskih igara mladih u natjecanju u Splitu 20.7.2021 u šahu ...