Početna - IZDVOJENO - Koliko vrijedi Milanovićev pokušaj ostanka na vlasti?
Zoran Milanović

Koliko vrijedi Milanovićev pokušaj ostanka na vlasti?

Kako se bliži dan izbora Zoran Milanović i njegovi ministri daju velika obećanja i rade poteze kojima pokušavaju na račun poreznih obveznika sebi osigurati još četiri godine u udobnim ministarskim foteljama. Koliko nas to zapravo košta i koliko je novaca u pitanju donosi portal HRsvijet.net.

Prije dva mjeseca, u srpnju, Milanovićeva Vlada donijela je odluku o dodatnim mjerama za ublažavanje financijskih teškoća dužnika koji su ovršenici u postupcima prisilne naplate koje je pokrenula Hrvatska radiotelevizija, odnosno oprost dugova socijalno osjetljivim građanima prema HRT-u. To je drugi put jer od početka godine u prvom krugu istim je građanima HRT otpisao 13,4 milijuna kuna.

Problemi u kojima su se našli dužnici kredita u švicarskim francima zauzimaju najveći dio, ali ono o čemu se izbjegava govoriti u javnosti su načini na koje će banke pokušati nadoknaditi velike nepredviđene troškove. Troškovi će se naravno pokriti iz državnog proračuna, a prema izračunu Udruge Franak radi se o 1,4 milijarde kuna, koliko bi trebale iznositi porezne olakšice za banke.

U članku HRsvijeta dalje spominju Vladine poslovne investicije, kao što su  spašavanje posrnulog Imunološkog zavoda, tvrtke koje su se po svaku cijenu pune dvije godine pokušavali riješiti javnim natječajem, a onda najednom na sebe odlučili preuzeti sav trošak. Cjenik ove stavke u pokušaju ostanka na vlasti  3,2 milijuna kuna jednokratno, koliko stoji preoblikovanje Zavoda u javnu ustanovu, a potom još 100 milijuna kuna ulaganja u novu zgradu, na što se država obvezala preuzevši ovu posrnulu instituciju.

U Vladine poslovne investicije ulazi i spašavanje Brodarskog instituta gdje je jamac za HBOR-ov kredit Vlada, a kredit iznosi 15, 2 milijuna kuna.

Puno je obećanja davano u zadnje vrijeme od strane trenutne Vlade, tako je ministar Gordan Maras obećao je za tisuću učenika deficitarnih zanimanja mjesečno dijeliti po 750 kuna subvencije (to je godišnje 9 milijuna kuna), ministar Zmajlović dijeli poticaje za kupovinu zelenih uređaja u vrijednosti 8 milijuna kuna, ministar Mrsić dijeli božićnice umirovljenicima, a Branko Grčić obećao je u 2016. parafiskalne namete smanjiti za 300 milijuna kuna što će se, naravno, odraziti kao manjak u proračunu

“Darežljiva” Vlada koja crpi i ovako tanak državni proračun unatrag par mjeseci pronalazi sredstva  za što god treba pa tako Lalovac najavljuje ukidanje najviše porezne stope od 40 posto, ali Ministarstvo financija već je izračunalo kako će se to na proračun odraziti kroz manjak od dvije milijarde kuna.

Uz ove sve nabrojane iznose tu je i  podatak da je Milanovićeva vlada u 3,5 godine svoga mandata zadužila Hrvatsku za sto milijardi kuna!

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...