Početna - IZDVOJENO - Kolinda Grabar-Kitarović: Ne možemo živjeti na novcu posuđenom od naše djece
kolinda grabar kitarović
web

Kolinda Grabar-Kitarović: Ne možemo živjeti na novcu posuđenom od naše djece

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sazvala je prvu, konstituirajuću sjednicu Vijeća za gospodarska pitanja čiji članovi su predstavnici raznih gospodarskih institucija, udruga, fakulteta i medija.

Grabar-Kitarović se osvrnula na nedavni službeni posjet Slovačkoj Republici koja bilježi gospodarski rast od 3 do 4 posto, smanjuje broj nezaposlenih i stvara nova radna mjesta te je istaknula kako je rast zaposlenosti ključ rješenja, ključ izlaska iz gospodarske krize.

– To je ono što želim vidjeti u Hrvatskoj, gospodarski rast, otvaranje novih radnih, mjesta, rast zaposlenosti, stvaranje novih proizvoda, izvoz, fiskalnu disciplinu i svakako učinkovitu državnu upravu – kazala je.

– Kada čujem prigovore kako gospodarstvo nije u domeni Predsjednice Republike, ne mogu se s time složiti. Svjesna sam da nemam alate izvršne vlasti niti, u tom smislu, želim stvarati alternativu demokratski izabrane vlasti – rekla je Grabar-Kitarović i istaknula svoju odgovornost prema hrvatskim građanima. Predsjednica je rekla kako su i dosadašnji predsjednici imali svoja Gospodarska vijeća koja su ih savjetovala te da ona nastavlja dobru tradiciju, ali u drugačijem formatu.

– Ne želim da Gospodarsko vijeće bude debatni klub, već želim aktivnu, operativnu i konkretnu ulogu sa snažnom dinamikom rada i iznošenja preporuka i smjernica – kazala je.

Predsjednica je rekla kako se na današnjoj sjednici raspravljalo o nizu pitanja vezanih izravno ili neizravno za gospodarstvo. Od pitanja obrazovanja, posebice potrebe uvođenja dualnog obrazovanja, praćenja modernih trendova i potreba tržišta rada do činjenice da Hrvatska ulaže samo 0,6 do 0,7 posto BDP-a u istraživanje i razvoj.

– Učinkovitost administracije, nekorumpiranost, odnosno borba protiv korupcije moraju biti jedne od tema o kojima ćemo razgovarati u buduće vrijeme – najavila je hrvatska predsjednica.

Isto tako, nepredvidljivost sustava, fiskalni i parafiskalni nameti, demografski trendovi, uključujući i potencijalni odlazak dvjesto tisuća mladih obrazovanih ljudi iz Republike Hrvatske do 2019. godine, društvena odgovornost, ali i klima i mentalitet koji vladaju u hrvatskom društvu jedno su od pitanja za buduće rasprave.

– Ne možemo više trošiti nego što zarađujemo i ne možemo si više dopustiti živjeti na novcu posuđenom od naše djece – rekla je Grabar-Kitarović.

Između ostalog, dodala je, rad Gospodarskog vijeća ima cilj potaknuti razvoj cjelokupnog institucionalnog okvira koji mora biti temelj kontinuiranog gospodarskog razvoja.

– Činjenica je da se moramo mijenjati ako želimo izići iz pozicije u kojoj se nalazimo. Promjena se ne smijemo plašiti –  kazala je hrvatska predsjednica i dodala kako promjene neće biti bolni rezovi već rezovi koji uklanjaju bol u gospodarstvu i društvu. Istaknula je da od Gospodarskog vijeća očekuje da predloži mjere, aktivnosti i inicijative koje će dovesti do tih promjena.

– Efikasnu javnu upravu sa sustavom vrednovanja i priznavanja uspješnosti i izvrsnosti, porezni sustav kojem je cilj poticanje poduzetništva i zapošljavanja, a ne samo proračuna, obrazovanje prilagođeno potrebama tržišta rada, teritorijalni ustroj temeljen na učinkovitosti i uslužnosti građanima, odgovornost i disciplina države, tvrtki i građana – navela je Grabar-Kitarović kao primjere rezultata koje, ako ih ostvarimo, rekla je, mogu samo pozitivno utjecati na naše živote.

– Da bi sve ovo postigli potrebna je promjena mentaliteta, posebno po pitanju odgovornosti, kako osobne tako i institucionalne – smatra hrvatska predsjednica.

Osvrnuvši se na problem javnog duga, predsjednica Grabar-Kitarović ističe kako daljnje ignoriranje i nedovoljna pažnja prema tom problemu vodi u smjeru drastičnih i razarajućih posljedica, kakvima danas svjedočimo u eurozoni.

Pri tome je naglasila kako je upravo postizanje funkcionirajućeg tržišnog gospodarstva ono čemu težimo, a što do sada još nismo uspjeli postići, barem ne u  zadovoljavajućoj mjeri. Još nas opterećuju stare navike i modeli gospodarskog ponašanja koji se nisu pokazali učinkovitima i koji su uvijek do sada dovodili do kriznih situacija.

– Izazova je mnogo, a tema još više kojima se ovo Vijeće mora pozabaviti. Želim zahvaliti svim članovim Vijeća što su se odazvali i prihvatili poziv da sudjeluju u njegovu radu. Ja im ovom prilikom želim uspješan rad u nadi da će njihovi prijedlozi padati na plodno tlo. U svemu tomu potreban nam je optimizam i vjera u budućnost koju, vjerujem, da smo svi danas ovdje pokazali – kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Izvor: 24 sata

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...