Početna - IZDVOJENO - Luci Rijeka i HŽ-u 38,5 milijuna eura
rijeka luka
foto: web

Luci Rijeka i HŽ-u 38,5 milijuna eura

Europska komisija predložila je dodjelu 13,1 milijarde eura financijskih sredstava Europske unije za 276 projekata u području prometa koji su odabrani u okviru prvih poziva na podnošenje prijedloga Instrumenta za povezivanje Europe (CEF, Connecting Europe Facility), priopćili su iz Komisije ovaj tjedan.

Na listi odabranih, odnosno predloženih projekata tri njih su ih Hrvatske. Uz onaj Luke Rijeka za nadogradnju i razvoj infrastrukture te tzv. multimodalne platforme, HŽ  Infrastruktura je prijavila projekt vezan uz izgradnju drugog kolosijeka, odnosno nadogradnju i modernizaciju pruge Škrljevo-Rijeka-Jurdani, dok je resorno ministarstvo prometa apliciralo prijavilo projekt vezan iz područja plovnog prometa. Kod sva tri se predviđa maksimalnih 85 posto kontribucije europskih sredstava. U slučaju Luke Rijeka to znači 30 od ukupno 35 milijuna eura vrijednosti projekta, u projektu HŽ Infrastrukture 8,5 od 10 milijuna eura, dok bi kod trećega projekta, čija je vrijednost 2,3 milijuna eura i čiji je nositelj Ministarstvo prometa, europski novac participirao 1,9 mil. eura.

U Komisiji objašnjavaju da su odabrani projekti prvenstveno usmjereni na glavne dijelove transeuropske prometne mreže, a ulaganjima u sklopu CEF-a omogućit će se dodatno javno i privatno sufinanciranje ukupne vrijednosti od 28,8 milijardi eura. A uz budući Europski fond za strateška ulaganja (EFSU), CEF će, kažu, imati imati važnu ulogu u premošćivanju nedostajućih investicija u Europi, što je jedan od prioriteta. Osim izravnih poticanja u području prometa, time će se pomoći i europskom gospodarstvu u cjelini te stvoriti povoljniji uvjeti za rast i otvaranje radnih mjesta.

Povjerenica Europske unije za promet Violeta Bulc ističe kako je to dosad najveći plan ulaganja EU u području prometa. Osim što će zahvaljujući poboljšanju infrastrukture ti projekti biti korisni i građanima i poduzećima, njima će se promicati održiva i inovativna rješenja za mobilnost, a predstavljaju i značajan doprinos Komisijinu programu za rast i otvaranje radnih mjesta. Provedbom transeuropske prometne mreže moglo bi se, kaže, stvoriti do 10 milijuna radnih mjesta i povećati europski BDP za 1,8% do 2030. godine.

Na pozive u okviru CEF-a koji su pokrenuti u rujnu 2014. podneseno je više od 700 prijedloga, što je bilo trostruko više od predviđenog, ističu u Komisiji, pa je bilo moguće odabrati projekte s najvećom dodanom vrijednošću te osigurati geografski ravnomjernu raspodjelu. Inače, financijski doprinos EU daje se u obliku bespovratnih sredstava kojima se sufinancira između 20 i 85 posto određenog projekta. Ovotjedni prijedlog odluke o financiranju u sklopu CEF-a službeno će donijeti nadležni odbor pri EK, čija će se sjednica održati 10. srpnja.

Izvor: Poslovni hr

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...