Početna - IZDVOJENO - Kolinda Grabar-Kitarović otkrila što očekuje od mandatara
kolinda konzultacije
sreenshot

Kolinda Grabar-Kitarović otkrila što očekuje od mandatara

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović misli da se za Hrvatsku moglo napraviti više u prvoj godini njezina mandata i žali što je kod bivše vlade izostala želja za suradnjom. Sada, u novim okolnostima, očekuje partnerski odnos, istaknula je u razgovoru s Davorom Ivankovićem za tiskano izdanje Večernjeg lista.

I za vrijeme razgovora u Vukovaru, gdje je ona, treći puta premjestila svoj Ured, najaktualnija je tema – nova vlada i suradnja s mandatarom Tihomirom Oreškovićem. „Ne slažem se s onima koji kritiziraju činjenicu da gospodin Orešković nema dovoljno iskustva jer Hrvatskoj u ovom trenutku nije potrebno još političara, nego državnika, kazala je. To što Orešković na dolazi iz političkog miljea ona vidi kao prednost, a ne kao nedostatak.

Prošlo je više od dva mjeseca od izbora. Pred vama je bio posebno zahtjevan zadatak, sastavljanje nove vlade u uvjetima pred kojima do sada nije bio niti jedan predsjednik RH. Kako ste se snalazili?

„Istina je, našli smo se u situaciji koju do sada nismo imali, no u takvim situacijama nema mjesta drami, nego zdravom razumu. Proces konzultacija vodila sam isključivo i jedino prema Ustavu. Konzultirala sam se i s profesorima ustavnog prava. Cijenim struku i mislim da se je u hrvatskoj politici premalo pita za mišljenje. Političke sam stranke upozorila da se ne smije gubiti dragocjeno vrijeme i poticala sam sve na razgovor štiteći istodobno stabilnost države. Učinila sam sve da kao predsjednica budem integrativni čimbenik u jednom, za hrvatsku politiku, iznimno osjetljivom trenutku. Naša je demokracija ovim procesom konzultacija ojačana, čemu u prilog govori činjenica kako nije bilo niti jedne ozbiljne primjedbe na cjelokupan proces.“

Kakva su vaša osobna očekivanja od mandatara Oreškovića?

„Cijela Hrvatska, pa tako i ja, ima velika očekivanja od gospodina Oreškoviča, Iznimno mi je drago vidjeti probuđeni optimizam među našim građanima, ali to nas sve ddodatno obvezuje. Vratit ću se na sam početak kada mi je cilj razgovra s političkim strankam bilo prepoznati i sistematizurati probleme, Najveći se dio političkih stranaka odazvao i definirali smo sedam glavnij problema te se pokazalo kako je demografija najveći, zasigurno goruići problem Hrvatske. Stalno se  govori o rješavanju problema i refrmama, no nitko nije definirao probleme koji se njima moraju riješiti. Nakon tih razgovora pokrenuta je javna rasprava, ljudi su se počeli javljati. Očekivala sam da će tadašnja vlada pokazati spremnost za suradnju. To zajedništvo o kojem stalno govorim ne podrazumijeva jednoumlje ili jedan put, kako si neki to tumače, već suglasje o cilju prema kojim idemo, a put do tog cilja podložan je raspravi. To je ono što osobno očekujem od gospodina Oreškovića. Drago mi je da smo se ovaj tjedan našli i izmijenili razmišljanja o gospodarskom stanju u Hrvatskoj, Europi, ali i globalno, o svijetu. Tom sam mu prilikom predstavila i jedan opsežniji dokumente u kojem su pobrojene sve preporuke mojeg Vijeća za gospodarstvo. Kod gospodina Oreškovića vidim jasnu usmjerenost i motiviranost za rješavanje gorućih dospodarskih pitanja.

Mandatar Orešković apostrofirao je upravo potrebu da i Vlada računa na vaše vanjske kontakte, a posenmo je pri tome istaknuo SAD?

„Danismo se izvkli iz krize, to je ponajprije naša odgovornost, a pitanje javnog duga tu je izrazito važno. No, važno je i pitanje poticanja ulagačke klime i poduzetništva. Ne vjerujem da će nas  ikakvi stranci, a ni strane država, izvući iz krize, to će zapravo učiniti naši mali, srednji i veliki poduzetnici. Uvijek domaće gospodarstvo generira nova radna mjesta. No, gledajući na strateške projekte, koji će nam svakako trebati, poput razvoja luka, prometne i energetske infrastrukturea, duboko se nadam da će nova vlada vratiti one projetke koje je bivša vlada ili otpisala i stavila na čekanje. Tu mislim na nizinsku prugu od Rijeke do Budimpešte, željezničke i cestoven koridore koji presijecaju Hrvatsku vertikalno i vodoravno, povezivanje lutke Ploče. U tim velikim projektima, a tu je i LNG na Krku, gledam prema vani jer tu će nam očito biti potrebna strana ulaganja. No, prvi preduvjet za stvaranje novih radnih mjesta jest rasterećenje poduzetništva. G. Orešković i ja složili smo se da jedan od prvih preduvjeta, da bismo uopće mogli razgovarati o stranim ulaganjima, jest vraćanje povjeranja. Mnogi zaboravljaju da je u vrijeme Milanovićeve vlade kreditni rejting Hrvatskoj smanjen tri puta. To znači da mi kredite plaćamo skuplje nego Slovačka, s kojom ja volim uspoređivati Hrvatsku. Za rast će biti važno i bolje korištenje EU fondova. Naš je turizam sada izvrstan, a temelj mora biti reindustrijalizacija i poljoprivreda.“

Imate li dojam dojam da je Orešković potpuno svjestan situacije u Hrvatskoj i što treba učiniti?

„Da, on je ipak radio u Hrvatskoj. Ako smijem tako reći, malo osobno, mislim da on ima istu dozu idealizma s kojom sam se ja vratila u Hrvatsku. Kad gledate Hrvatsku iz vana, malo je drugačije percipirate. A to može biti i prednost. Jer onda ne vučete sami sebe u neke zamke u koje je upao politički svijet u Hrvatskoj. I mislim da će Orešković biti u toj poziciji – kad sam se vratila bilo mi je jako teško odgovarati na ideološka pitanja. Pitala sam se zar nismo to već prošli, zar nismo demokratska država koja treba gledati u budućnost. I dalje vidim da se politiku u Hrvatskoj krivo shvaća, Politika ne znači sukob političara. Ideološka pitanja nisu nevažna, ali su marginalna, Problem je u Hrvatskoj što mi i dalje nemamo viziju razvoja, Mislim da sve te boljke hrvatskog društva Orešković shvaća i njegova je prednost što može do određene mjere promatrati društvo izvana. On sad tu živi, ali radio je u realnom sektoru. Vjerojatno će se i on suočiti s nekim razočaranjima kao što sam se i ja suočavala, ali ne možeš dopustiti da te to obeshrabri. Jednostavno shvatiš da moraš prilagoditi svoje ponašanje, retoriku, ali ideš dalje i ne odustaješ od ciljeva.“

U proteklih nekoliko mjeseci strani mediji nekoliko su puta pisali o vama kao o dobroj kandidatkinji za mjesto glavne tajnice UN-a?

„Lagala bih kada bih rekla da nisam počašćena. Drago mo je to čuti jer je očito dokaz moje afirmacije na međunarodnoj sceni i drago mi je da se to prepoznaje. To doista doživljavam kao priznanje Hrvatske. No, preda mnom su četiri godine mandata predsjednice i očekuju me intenzivni poslovi za bolju Hrvatsku“.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...