Početna - IZDVOJENO - Kolinda Grabar-Kitarović: Stazić je zadnji koji može govoriti o korupciji
web

Kolinda Grabar-Kitarović: Stazić je zadnji koji može govoriti o korupciji

Kolinda Grabar Kitarović odbacila je  prozivke SDP-ovca Nenada Stazića da ima čvrste veze s “koruptivnom skupinom – HDZ-om”, istaknuvši da je iz vlade Ive Sanadera otišla početkom 2008., a da je Stazić kao “čovjek koji je za sedam kuna ljetovao na Brijunima, posljednja osoba koja bi mogla govoriti o korupciji i iskorištavanju države u te svrhe”.

Stazić je iz SDP-ove središnjice pozvao građane da iziđu na drugi krug predsjedničkih izbora 11. siječnja i glasuju “protiv koruptivne skupine – HDZ-a”, optuživši HDZ-ovu predsjedničku kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović za duboke i čvrste veze s “lopovskom skupinom i pljačkaškom grupacijom”.

Upitana osjeća li se odgovornom s obzirom da je Sanadrov tim oštetio Hrvatsku, Grabar Kitarović je odgovorila kako nema kolektivne odgovornosti. “Postoji samo individualna odgovornost, krvinja se ne može kolektivizirati. Bila sam ministrica u Vladi, ponosna sam na svoje rezultate. Ministarstvo vanjskih poslova nije imalo ni jedan posao s Fimi medijom”, poručila je.

Skandaloznom je ocijenila Vladinu odluku o izboru pet tvrtki s kojima će pregovarati o koncesijskim ugovorima za istraživanje i eksploataciju plina i nafte u hrvatskom jadranskom podmorju. Ustvrdila je kako, navodno, postoji nekakav papir na pet stranica o tome, ali bez evaluacije zaštite okoliša i bez jasnih kriterija kako će se i kome ta prava dodjeljivati.

“To se tako ne može provoditi i Vlada upravo ovakvim izjavama poput Stazićeve pokriva svoje makinacije. I oni imaju isto svoje kosture koji će početi izlaziti iz ormara. Na ovaj način eksploatacija Jadrana ne, ne i ne. Neće se 90 posto hrvatskog bogatstva na takav način nekome davati na eksploataciju”, naglasila je Grabar Kitarović.

Nužnim smatra izradu studije utjecaja i zaštitu Jadrana. “Ako postoje dokazi da ima plina i nafte, oni su bitni za energetsku neovisnost zemlje, međutim zaštita Jadrana dolazi na prvo mjesto i jasni kriteriji po kojima će se raditi istraživanja i eksploatacija”, kazala je.

Upitana za komentar poruka iz SDP-a da kao predsjednička kandidatkinja treba poslužiti HDZ-u za povratak na vlast, odgovorila je: “Kandidiram se za predsjednicu, vrlo sam čvrsta u tome, mislim da sam osoba koja je pokazala svoj stav. Da, članica sam HDZ-a, ali kao predsjednica Hrvatske bit ću predsjednica svih građana”.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...