Početna - IZDVOJENO - Kolinda: Hitno sazovite sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost
kolinda grabar kitarović
web

Kolinda: Hitno sazovite sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uputila je jučer pismo premijeru Zoranu Milanoviću u kojem od njega zahtijeva sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog migracijske krize, te utjecaja izbjegličkog vala na Hrvatsku.

Predsjednica navodi i kako bi se izbjeglički val mogao prenijeti u daleko većem broju od onog s kojim se računa.

U dokumentu u posjedu Jutarnjeg lista predsjednica navodi kako se migracijska kriza ‘usložnjava iz dana u dan’ te da je sjednicu potrebno što prije sazvati, a napominje i kako ga na to upozorava još jednom pošto mu je već sazivanje sjednice predložila u njihovom ranijem razgovoru.

“Ocjenjujući, na temelju dostupnih obavještajnih i drugih procjena, kako se trenutna migracijska kriza neće brzo primiriti, čak i uz postizanje dogovora na razini EU o zbrinjavanju trenutno procijenjenih brojeva migranata (kvote), a imajući u vidu mogućnost da se zbog uvođenja raznih ograničenja i pojačanog nadzora na granicama država članica Europske unije i Schengenskog prostora u susjedstvu (Mađarska, Austrija, Njemačka, Slovačka) izbjeglički val prenese na Republiku Hrvatsku, držim kako je neodložno razmatranje ovog pitanja na najvišoj državnoj razini”, ističe predsjednica u pismu premijeru.

Grabar Kitarović predlaže Milanoviću, osim mjera zbrinjavanja izbjeglica, da se razmotri i žurno jačanje suradnje s odgovarajućim službama i tijelima državne uprave susjednih država članica Europske unije.

“Treba izbjeći i moguće scenarije podizanja fizičkih prepreka na granici između Republike Hrvatske i neke od susjednih država članica Europske unije ili pak vraćanje velikog broja migranata u Republiku Hrvatsku u slučaju prolaska njezinim područjem na putu prema željenim odredištima. Ne treba smetnuti s uma ni mogući utjecaj na dugoročne izglede uključivanja Republike Hrvatske u Schengenski prostor”, ističe predsjednica koja navodi i kako bi se izbjeglički val mogao prenijeti u Hrvatsku u daleko većem broju od onog s kojim se računa.

Predsjednica je poziv za sazivanjem sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost uputila i predsjedniku Sabora, Josipu Leki, a Milanoviću je predložila da se ista održi u petak s početkom u 15 sati, ili pak u utorak u 14:30 sati, u Vili Prekrižje, piše Jutarnji list.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Na Crekvini se danas sade mlada stabla kestena

Gradonačelnik Kastva Matej Mostarac podijelio je vijest na svojoj službenoj Facebook stranici kako se danas sade mlada stabla kestena na ...