Početna - IZDVOJENO - Kolinda: Hitno sazovite sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost
kolinda grabar kitarović
web

Kolinda: Hitno sazovite sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uputila je jučer pismo premijeru Zoranu Milanoviću u kojem od njega zahtijeva sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog migracijske krize, te utjecaja izbjegličkog vala na Hrvatsku.

Predsjednica navodi i kako bi se izbjeglički val mogao prenijeti u daleko većem broju od onog s kojim se računa.

U dokumentu u posjedu Jutarnjeg lista predsjednica navodi kako se migracijska kriza ‘usložnjava iz dana u dan’ te da je sjednicu potrebno što prije sazvati, a napominje i kako ga na to upozorava još jednom pošto mu je već sazivanje sjednice predložila u njihovom ranijem razgovoru.

“Ocjenjujući, na temelju dostupnih obavještajnih i drugih procjena, kako se trenutna migracijska kriza neće brzo primiriti, čak i uz postizanje dogovora na razini EU o zbrinjavanju trenutno procijenjenih brojeva migranata (kvote), a imajući u vidu mogućnost da se zbog uvođenja raznih ograničenja i pojačanog nadzora na granicama država članica Europske unije i Schengenskog prostora u susjedstvu (Mađarska, Austrija, Njemačka, Slovačka) izbjeglički val prenese na Republiku Hrvatsku, držim kako je neodložno razmatranje ovog pitanja na najvišoj državnoj razini”, ističe predsjednica u pismu premijeru.

Grabar Kitarović predlaže Milanoviću, osim mjera zbrinjavanja izbjeglica, da se razmotri i žurno jačanje suradnje s odgovarajućim službama i tijelima državne uprave susjednih država članica Europske unije.

“Treba izbjeći i moguće scenarije podizanja fizičkih prepreka na granici između Republike Hrvatske i neke od susjednih država članica Europske unije ili pak vraćanje velikog broja migranata u Republiku Hrvatsku u slučaju prolaska njezinim područjem na putu prema željenim odredištima. Ne treba smetnuti s uma ni mogući utjecaj na dugoročne izglede uključivanja Republike Hrvatske u Schengenski prostor”, ističe predsjednica koja navodi i kako bi se izbjeglički val mogao prenijeti u Hrvatsku u daleko većem broju od onog s kojim se računa.

Predsjednica je poziv za sazivanjem sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost uputila i predsjedniku Sabora, Josipu Leki, a Milanoviću je predložila da se ista održi u petak s početkom u 15 sati, ili pak u utorak u 14:30 sati, u Vili Prekrižje, piše Jutarnji list.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...