Početna - IZDVOJENO - Kolinda: Moramo prestati razmišljati o tome što se od nas očekuje
kolinda hrt
foto: hrt

Kolinda: Moramo prestati razmišljati o tome što se od nas očekuje

Nakon sastanka procesa Brdo-Brijuni, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dala je intervju za HRT.

– Kako je ovo moja prva godina predsjedničkog mandata, željela sam da ovaj sastanak bude u Zagrebu. Naša je inicijativa bila pozvati potpredsjednika SAD-a Joea Bidena, koji je prihvatio poziv i zastupao predsjednika SAD-a – objasnila je Grabar Kitarović na početku razgovora.

Razgovaralo se o mnogim pitanjima, o terorističkim prijetnjama i izbjegličkoj krizi, ali prvenstveno je bilo riječi o integraciji jugoistočne Europe u Europsku uniju i članstvo u NATO-u za one države koje to žele, kao i gospodarskoj i energetskoj suradnji.

Razgovor s američkim potpredsjednikom je bio vrlo dinamičan i sadržajan, kazala je predsjednica.

– Moramo prestati razmišljati u terminima što se od Hrvatske očekuje. Biden je došao na naš poziv, uključili smo ga u proces Brdo-Brijuni. Moramo voditi vanjsku politiku koja je sadržajna i nosi prosperitet za jugoistočnu Europu.  Sami moramo poduzimati inicijative, ovaj sastanak se nije dogodio na traženje nekog izvana, nego na našu inicijativu, da se konačno o jugoistočnoj Europi ne razgovara negdje drugdje, nego ovdje, s liderima, koji su uključeni u taj proces – rekla je Grabar Kitarović.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...