Početna - IZDVOJENO - Komemoracija žrtvama Bleiburške tragedije i Križnoga puta
Bleiburg 2015
foto: hdz.hr

Komemoracija žrtvama Bleiburške tragedije i Križnoga puta

Iznenađenje s HTV-a: Bleiburg ipak neće na Drugi program

HRT 1 11:58
Bleiburg: Komemoracija žrtvama Bleiburške tragedije i Križnoga puta


Komemoracija žrtvama Jasenovca godinama se prenosi na HTV 1, a Bleiburga na HTV 2. Tako je trebalo biti i 16. svibnja 2015., međutim uprava HRT-a odlučila se na promjenu.

Kako se javna televizija u ozračju sveprisutnih političkih podjela odnosi prema žrtvama komunističkog i ustaškog režima? Očigledno je uprava, u jeku sve većih tenzija, prepoznala trenutak za promjene. Tako će, nakon niza godina, HTV komemoraciju u Bleiburgu skinuti s Drugog programa HTV-a. I prebaciti na Prvi prenosi portal direktno.

Do ove informacije navedeni portal došao je slijedom upita o dosadašnjoj praksi s Prisavlja. Naime, sve do danas, komemoracija žrtvama Bleiburške tragedije i Križnoga puta HRT prenosila se na HTV 2. Tako je trebalo biti i 16. svibnja 2015, a do danas je tako bilo navedeno i u TV rasporedu na HRT.HR.

S druge strane i usporedbe radi, komemoraciju u Spomen-području Jasenovac HRT je 26. travnja, baš kao i ranijih godina, prenosio na Prvom programu HTV-a.

Slijedom upita čitatelja koji su se zapitali jesu li, po toj logici, žrtve Jasenovca važnije od bleiburških, HRT-u su poslali upit po kakvim kriterijima se odlučuje o programu koji prenosi ove dvije komemoracije, po kojim je kriterijima HRT odlučio da je komemoracija u Jasenovcu od većeg javnog interesa od one u Bleiburgu te zašto ove dvije komemoracije nisu uvrštene na isti program .

Odgovor nas je prilično iznenadio.

”Povodom Vašeg upita možemo odgovoriti kako je HRT prijenos iz Jasenovca godinama emitirao na HTV 1, a iz Bleiburga na HTV 2. Ove će se godine međutim po prvi puta komemoracija iz Bleiburga emitirati na HTV 1”, navodi Igor Medić iz Službe za komunikacije HRT-a.

Čemu pretplatnici HRT-a mogu ”zahvaliti” ovu promjenu u uređivačkoj politici Prisavlja, Medić nije pojasnio, no u svakom je slučaju dobrodošla. Nakon upita, promjena programa unesena je i na TV raspored na HRT-ovim stranicama.


Središnja komemoracija žrtvama bleiburške tragedije i hrvatskog križnog puta povodom 70. obljetnice bleiburške tragedije održat će se tradicionalno na Bleiburškom polju u Austriji.

Organizator komemoracije je Počasni bleiburški vod, a liturgije, u ime HBK i BK BiH, Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu na čelu s dr. Tomislavom Markićem. Visoka pokroviteljica komemoracije je Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica RH.

Nakon pozdravnih govora slijedi spomen-misa koju će ove godine predvoditi kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački. Na misi će pjevati Katedralni muški zbor iz Zagreba predvođen maestrom Miroslavom Martinjakom i uz orguljašku pratnju Nevena Kraljića. Nakon mise bit će i molitva za žrtve islamske vjeroispovijedi, a sve će završiti polaganjem vijenaca prenosi HRT.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...