Početna - IZDVOJENO - „KOMPLEKS RISTIĆ“ NA MARULIĆEVIM DANIMA U SPLITU
kompleks ristic

„KOMPLEKS RISTIĆ“ NA MARULIĆEVIM DANIMA U SPLITU

Predstava „Kompleks Ristić“ Olivera Frljića, koprodukcijski projekt HNK Ivana pl. Zajca, Slovenskog mladinskog gledališča, festivala BITEF i festivala MOT, uvrštena je u službenu konkurenciju ovogodišnjeg Festivala hrvatske drame „Marulićevi dani“ te će u petak, 22. travnja 2016. biti izvedena u HNK u Splitu (gledalište na pozornici) u 19.00 te potom i u 21.00 sat.

Izbornik Festivala Igor Ružić odabrao je ukupno deset predstava za izvođenje u službenoj festivalskoj konkurenciji, a pri odabiru se vodio „nastojanjem da svojim autorskim izborom pokaže mrežu odnosa i različitosti koje predstavljaju odraz suvremenosti hrvatskog kazališta, kako institucionalnog tako i, očekivano, izvaninstitucionalnog, koje pored svoje baštine i nesumnjivo kvalitetnog dramskog pisma novijeg ili starijeg datuma, traži način da ne bude „sluškinja“ književnosti, nego samosvojna i samosvjesna umjetnost ne samo riječi i, ponekad, ne samo scene.“

Podsjetimo, predstava “KompleksRistić” je u studenomprošlegodinegostovala u Subotici, kaodioprograma Međunarodnog festivala suvremenog kazališta „Desire Central Station“, a u ožujku u njemačkom Ludwigshafenu odnosno u tamošnjem kazalištu Theater imPfalzbau..

Kao polazište za ovu predstavu, što je praizvedena na prošlogodišnjem BITEF-u, redatelj Oliver Frljić uzeo je jednog od najznačajnijih jugoslavenskih redatelja Ljubišu Ristića, tvorca koncepta jedinstvenog jugoslavenskog kulturnog prostora (KPGT-a). Međutim, cilj predstave nije bio samo prikazati ličnost Ristića, već napraviti predstavu o nekadašnjem i današnjem vremenu, iz perspektive druge generacije umjetnika.
U predstavi glume članovi Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca Nika Mišković i Jerko Marčić te glumci Slovenskog mladinskog gledališča Primož Bezjak, Uroš Kaurin, Draga Potočnjak, Matej Recer i Blaž Šef. Dramaturgiju potpisuju Goranj Injac i Tomaž Toporišič, dramaturško- istraživačku ekipa čine Rok Vevar, Olga Dimitrijević, Ana Vilenica, Nina Gojić, Tomaž Toporišič i Goran Injac. Scenografiju potpisuju Oliver Frljić i Dalibor Laginja, kostimografiju Sandra Dekanić i Slavica Janošević.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...