Početna - IZDVOJENO - Komunisti se vraćaju na velika vrata
Komunisti Češka
foto: Reuters

Komunisti se vraćaju na velika vrata

Češki građani, opterećeni teškom gospodarskom situacijom i nezadovoljni brojnim korupcijskim skandalima u vlasti, izaći će u petak i subotu na prijevremene parlamentarne izbore, na kojima će, po predviđanjima koje prenosi agencija Hina, pobijediti socijaldemokrati iz stranke ČSSD.

Birači su već u siječnju pokazali svoju naklonost ljevici, kada su, nakon 10 godina vlasti konzervativca i euroskeptika Vaclava Klausa, za predsjednika izabrali bivšeg komunista Miloša Zemana

Ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da će pobjedu na izborima odnijeti proeuropski socijaldemokrati, ali i to da će im za formiranje vlade trebati potpora drugih stranaka.

Socijaldemokratski čelnik Bohuslav Sobotka najavio je da će o tome razgovarati s komunistima koji su u Češkoj u velikom političkom usponu.

ČSSD je dosad negirao mogućnost izravne koalicije s komunistima, koji ne drže u tajnosti svoju nostalgiju za „boljim vremenima“ kada su bili na vlasti, ali se Sobotka nada da će sastaviti manjinsku vladu uz njihovu parlamentarnu potporu.

Komunistička stranka KSČM, koja bi na ovim izborima mogla postati druga najjača u državi, tako bi mogla biti uz vlast prvi put otkako je prije 20 godina u „Baršunastoj revoluciji“ svrgnuta partijska totalitarna diktatura u Češkoj.

Kraj političke krize

Prijevremeni izbori će okončati višemjesečnu političku krizu i paralizu vlasti, otkako je u lipnju pala vlada desnoga centra bivšeg premijera Petra Nečasa.

„Unatoč nedavnom porastu potpore socijaldemokratima, najvjerojatniji je ishod izbora vlada ČSSD-a uz podršku komunista“, procjenjuje analitičar Jiri Pehe u izjavi za AFP.

Te dvije stranke imaju dosta sličnosti u programima, kao što su obećanja o beneficijama koja su dobrodošla u zemlji tek izašloj iz duge gospodarske recesije.

„Razlike su uglavnom u vanjskoj politici. Za razliku od ČSSD-a želimo izaći iz NATO-a i naš konačan cilj je raspuštanje tog saveza“, rekla je Marta Semelova iz KSČM-a.

Ta je stranka izravni nasljednik Komunističke partije Čehoslovačke, koja je bila na vlasti od 1948. do 1989. godine.

Predsjednik Miloš Zeman, veteran češke ljevice i šef ČSSD-a od 1993. do 2001. godine bi, također, bio sklon socijaldemokratskoj vladi uz komunističku potporu.

„Mislim da bi KSČM morao proći četverogodišnju prijelaznu fazu, tijekom koje bi trebao podržavati manjinsku vladu ČSSD-a“, rekao je predsjednik Zeman za komunističke novine Halo Noviny.

Performans protiv komunista

Da zbog povratka komunista u strukture vlasti treba biti oprezan pokazuje i antikomunistička akcija održana u nekoliko čeških gradova u utorak. Tog dana su u Pragu, Jihlavi i Hradecu Kralovu na ulicama osvanule lutke na vješalima u znak sjećanja na nekoliko stotina Čeha, koje je u smrt iz političkih razloga otjerao komunistički čehoslovački režim tijekom četiri desetljeća do 1989. godine.

„Razlog za naš performans je velika podrška birača komunistima i sve veća volja demokratskih političara da na nereformiranu KSČM gledaju kao na normalnu političku stranku“, rekao je novinarima predstavnik udruge Dekomunizacija, koja je postavila lutke na vješala.

Zbog navodnog proboljševičkog podrivanja češke demokracije, kontroverzni češki umjetnik David Černy usidrio je samo nekoliko dana prije izbora na Vltavi, pod prozorima Praškog dvorca u kojemu je ured češkog predsjednika, ljubičastu ruku visoku 10 metara, koja pokazuje uzdignuti srednji prst.

Parlamentarni izbori bili su predviđeni za proljeće iduće godine, ali su pomaknuti za šest mjeseci, jer je konzervativna vlada pala nakon skandala u vezi sa špijuniranjem i korupcijom, u koji su bili umiješani premijer Nečas i njegova šefica kabineta, te tadašnja ljubavnica Jana Nagyova, zbog koje se naposljetku razveo, te se u rujnu njome i oženio.

Predsjednik Zeman je nakon pada Nečasove vlade novim premijerom imenovao tehnokrata Jirija Rusnoka, svog bliskog i odanog suradnika.

Parlamentarne stranke s oba politička spektra potom su se ujedinile i optužile Zemana da imenovanjem Rusnoka nastoji prigrabiti svu vlast u svoje ruke, odbile mu dati povjerenje u Parlamentu i natjerale Zemana na raspisivanje prijevremenih izbora.

Česi glasuju dva dana – u petak i subotu, a pravo glasa imaju blizu 8,5 milijuna birača.

(I: balkans.aljazeera.net)

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...