Početna - KULTURA - Koncert “100 romskih violina” Budapest na Ljetnoj u Opatiji

Koncert “100 romskih violina” Budapest na Ljetnoj u Opatiji

Najveći i najslavniji mađarski orkestar, 100 romskih violina, dolazi u Opatiju nakon punih 14 godina

Nastupit će 3. srpnja na Ljetnoj pozornici i uprizoriti koncert vrhunskih glazbenika koji redom dolaze iz pravih mađarskih glazbenih dinastija. Ime i postignuća ovog slavnog simfonijskog orkestra nagrađeno je nagradom za Mađarsko Nasljeđe, te je sačuvano u Zlatnoj Knjizi i muzeju Nevidljivog Mađarskog Duha. Svjetski poznati orkestar već 30 godina djeluje kao klasični simfonijski orkestar u svojoj unikatnoj formaciji.

Posebnost orkestru daje romska privrženost glazbi koja se osjeća u svakom odsviranom tonu, a i činjenica da je to jedini orkestar koji svira bez partiture poznata djela velikih skladatelja poput Liszta, Bele Bartoka, Brahmsa, Čajkovskog, Straussa i mnogih drugih.

Orkestar ujedno svira i tradicionalnu mađarsku i romsku glazbu. Ta dva lica tipičnog koncertnog programa orkestra naglašena su i promjenom odijela njegovih članova: od stiliziranih narodnih nošnji do tradicionalnih večernjih smokinga.

Budapest Gypsy Symphony Orchestra – poznat i pod nazivom ‘100 romskih violina‘ – zapravo se sastoji od 50 violina, 10 viola i 10 violončela, 11 kontrabasa, 9 klarineta i 6 cimbala. Svako pojavljivanje ovog orkestra na publiku djeluje očaravajuće. Svi glazbenici sviraju napamet, bez partitura, u brzim izmjenama harmonija, boja, tempa i raspoloženja što od njihovih nastupa stvara dojam slušanja ‘stotinu Paganinija’.

Orkestar je ostvario ogroman uspjeh u posljednjih 20 godina diljem Europe i Azije, svirajući u najvećim i najslavnijim dvoranama, a interes za njihove koncerte je sve veći. U Hrvatskoj su svaki koncert rasprodali, a kritike su bile fantastične.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Speleolozi očistili Zametsku pećinu

Hodajući ulicama rijetko razmišljamo o onom što se nalazi ispod asfalta. Postoje li kakve podzemne formacije ispod nas i gdje ...