Početna - IZDVOJENO - Koncert povodom Svih svetih u HNK Ivan pl. Zajc
kazalište iv pl zajc
web

Koncert povodom Svih svetih u HNK Ivan pl. Zajc

Sutra u  20:00 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivan pl. Zajc održava se koncert povodom blagdana Svih svetih.

Pod dirigentskim vodstvom maestra Igora Vlajnića biti će izvedeni: Simfonija br. 44 poznatija pod nazivom Trauer (Žalost) Josepha Haydna te veličanstveni Requiem francuskog skladatelja Gabriela Fauréa

Svoju Trauer simfoniju u e-molu Joseph Haydn, austrijski skladatelj, najstariji od trojice “bečkih klasika” i uzor drugoj dvojici Mozartu i Beethovenu, završio je 1772. godine, a koliko ju je cijenio svjedoči podatak da je kasnije zatražio da se treći „spori“ stavak svira na njegovu pogrebu. Riječ je o četvrostavačnoj simfoniji i djelu tipičnom za Haydnov Sturm und Drang period. Težište njegova stvaranja bilo je na instrumentalnoj glazbi, a posebno je razvio upravo simfoniju, te klavirsku sonatu i gudački kvartet.

Drugi dio koncerta donosi izvedbu Requiema Gabriela Fauréa koje se smatra ne samo njegovim najboljim djelom već i najboljim francuskim duhovnim djelom, a prema nekim stručnjacima i najboljim zborskim djelom u povijesti glazbe. Fauré je težio obnovi francuske glazbe u duhu tradicije, a svojim je harmonijama navijestio impresionizam.

U izvedbi će nastupiti solisti Ingrid Haller (sopran) i Matija Meić (bariton), a uz orkestar i zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca sudjeluju i Mješoviti pjevački zbor „Jeka Primorja“ te Pjevački zbor studenata Muzičke akademije Zagreb, područnog odsjeka Rijeka. Koncertni je majsor Romeo Drucker.

 

 

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...