Početna - IZDVOJENO - Korzo priča o 150 godina torpeda
izlozba_torpedo

Korzo priča o 150 godina torpeda

U najljepšoj galeriji na otvorenom u ovom dijelu Hrvatske, na riječkom Korzu, na 20 velikih panoa ispričana je priča koja seže u 1.866. godinu: otvorena je izložba “Prvi u svijetu – 150 godina riječkog torpeda”,u organizaciji Grada Rijeke i Muzeja grada.

U sklopu obilježavanja 150. obljetnice izuma torpeda, na Korzu je otvorena izložba “Prvi u svijetu- 150 godina riječkog torpeda” koja govori o moći grada na Rječini. Ravnatelj Muzeja Grada Rijeke Ervin Dubrović podsjetio je: “…nama je torpedo zapravo najveći domet riječke industrije, tehnologije, pameti i kreativnosti, a ne govorimo o njemu kao oružju. Nekad smo nešto bili, uzdamo se i nadamo da ćemo biti ponovo.”

Otkad je na Žabici torpedo pokazan svijetu priča se zakotrljala. Stigoše u Rijeku i Whitheadovi unuci, a nisu ni znali da je torpedo izumljen baš tu. Nisu znali ili nisu željeli znati – čak je i nebitno jer, tumači jedan od autora izložbe satnik Goran Pernjek, malo stanovnika Rijeke zna da je torpedo tu izmišljen “…a kamoli dijelovi koji se koriste u svemirskoj stanici, avionima, brodovima… prvenstveno žiroskop ili dvostruki propeler koji se koristi na vanbrodskim i brodskim motorima. To je sve, ustvari, napravljeno za torpedo i uz njega.”

Na Korzu do kraja rujna, na Žabici do pred kraj prosinca: torpeda, žiroskopi, dvostruki propeleri. U godini punoj dobro obavljenog posla usmjernog prema još jednom – stalnom postavu torpeda i industrijske baštine Rijeke! Da se ne pozabi.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Kastavski umirovljenici završili tečaj informatike

Dvadesetak članova Udruge umirovljenika i starijih osoba Kastav završilo je program informatičkog obrazovanja u organizaciji Zajednice tehničke kulture PGŽ-a. U ...