Početna - IZDVOJENO - Kreće izgradnja kanalizacije i vodovoda na Srdočima, području Gornjeg Zameta, dijelu Donje Drenove i Kostabele
web

Kreće izgradnja kanalizacije i vodovoda na Srdočima, području Gornjeg Zameta, dijelu Donje Drenove i Kostabele

U Salonu Grada Rijeke potpisani su ugovori za izgradnju i rekonstrukciju sanitarne kanalizacije i vodovoda u Ulici Murini na Srdočima te na području Gornjeg Zameta, sjevernog dijela Donje Drenove i Kostabele. Riječ je o ulaganjima vrijednim preko 23 milijuna kuna, u sklopu kojih će se izgraditi 6,4 kilometara sanitarne kanalizacije i 3,2 kilometra vodovodne mreže na različitim lokacijama u Rijeci.

 Ugovor za izvođenje radova potpisali su Andrej Marochini, direktor KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. Rijeka, a u ime izvođača – zajednice ponuditelja: Zvonko Pilipović, direktor Centrogradnja d.o.o. iz Zagreba i Filip Filipec, direktor Tehnika d.d. iz Zagreba.
Također, potpisan je i Sporazum o uređenju međusobnih prava i obveza o načinu realizacije i financiranja izgradnje i rekonstrukcije 6,4 kilometara sanitarne kanalizacije, gradnje nove kanalizacijske crpne stanice i rekonstrukcije postojeće kanalizacijske crpne stanice te pratećih radova na 3,2 kilometra vodovodne mreže. Sporazum su potpisali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel te direktor KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. Rijeka Andrej Marochini. Riječ je o ulaganjima vrijednim preko 23 milijuna kuna. Stručni nadzor nad izvođenjem radova vrijedan 322.000,00 kuna izvodit će House d.o.o. iz Rijeke.

Svečanom potpisivanju nazočio je i generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić sa suradnicima. Kako je rečeno prigodom potpisa ugovora, riječ je o projektu koji će se se u 90%-tnom iznosu financirati putem programa Hrvatskih voda, za koji su sredstva osigurana iz zajma The European Investment Bank (EIB) i Council of Europe Development Bank (CEB). Preostali dio sredstava osigurat će se iz naknade za razvoj na vodoopskrbnom području Grada Rijeke.

Ugovori obuhvaćaju izvođenje radova te pružanje usluge stručnog nadzora na 6,4 kilometra kanalizacije i 3,2 kilometra vodovoda na području mjesnih odbora: Srdoči (ulica Murini), Drenova (sjeverni dio Donje Drenove – ulice Vrhak, Drenovski put, Žminjska ulica, Goranska ulica, Cvjetna ulica, Brca i Brdina), Gornji Zamet, Zamet i Pehlin (ulice Bilogorska, Zametskog korena, Vladivoja i Milivoja Lenca, Čavalsko, Maria Gennaria, Škrobotovac te Ante Mandića i Mate Sušnja) na kojem će biti izgrađena jedna nova kanalizacijska crpna stanica te Kantrida, gdje će se na području Kostabele rekonstruirati postojeća kanalizacijska crpna stanica s pripadajućim cjevovodima. Ukupan rok realizacije ugovora iznosi 18 mjeseci. Po završetku gradnje i puštanja u funkciju novoizgrađene javne kanalizacije mogućnost priključenja imat će 160 objekata. Radove će izvoditi zajednica ponuditelja – tvrtke Centrogradnja d.o.o. iz Zagreba i Tehnika d.d. iz Zagreba.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izjavio je kako se na području Rijeke i riječkog prstena ove godine planira izgraditi još 29 kilometara sustava javne vodoopskrbe te 28 kilometara sustava javne odvodnje, u što će se investirati ukupno 197 milijuna kuna. Nastavak je to dosadašnjeg kontinuiranog ulaganja u vodoopskrbu i odvodnju otpadnih voda na širem riječkom području, tijekom kojeg je u posljednjih pet godina u Rijeci i riječkom prstenu investirano oko 335 milijuna kuna, od čega su sa 116,4 milijuna kuna sudjelovale Hrvatske vode. Tim su novčanim sredstvima izvedeni radovi na 64 kilometara vodoopskrbne mreže, izgrađene su četiri vodospreme, sustav javne odvodnje otpadnih voda dograđen je za 55 kilometara i s 10 novih kanalizacijskih crpnih stanica. Dogradnjom sustava stvoreni su uvjeti za priključenje oko 1.900 objekata na javnu kanalizaciju.

Direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić je kazao kako je u tijeku izrada studijsko-projektne dokumentacije za apliciranje Projekta dogradnje sustava odvodnje aglomeracije Rijeka s izgradnjom novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda iz fondova Europske unije. Ovaj Projekt jedan je od najvećih projekata u Republici Hrvatskoj, u vodno-komunalnom sektoru, koji je trenutno u pripremi. Dokumentacija potrebna za apliciranje iz europskih fondova, uz gradnju uređaja drugog stupnja pročišćavanja otpadnih voda u Rijeci, obuhvaća i gradnju više od dvjestotinjak kilometara sanitarne kanalizacije i stotinjak kanalizacijskih crpnih stanica s pratećim radovima na sustavu javne vodoopskrbe na području aglomeracije Rijeka, odnosno na području gradova Rijeke i Kastva te općina Viškovo, Jelenje, Čavle i dijela Matulja. Apliciranje za sufinanciranje gradnje iz EU fondova planirano je polovicom 2015. godine, a realizacija se očekuje od 2016. godine.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...