Početna - IZDVOJENO - Kupujete tablet?
Tableti

Kupujete tablet?

U današnje vrijeme jako puno ljudi priča o tabletima.

Tableti su u posljednjih godinu dana napravili pravi boom na tržištu te ih je do sada prodano preko 100 milijuna komada.
Po čemu su ti uređaji tako posebni i zašto se prodaju u enormnim količinama?
Tableti u odnosu na klasične laptope ili stolna računala imaju dvije komparative prednosti:

Osjećaj prilikom korištenja – tzv. doživljaj korištenja ili „jednostavno ga je gušt koristiti”
Praktična upotreba

Doživljaj korištenja
Ako se koristi dobar tablet uređaj, doživljaj je jednostavno vrhunski. Nakon samo nekoliko sekundi korištenja upravljate funkcijama po ekranu kao da ste se rodili sa znanjem korištenja. Sve je intuitivno i logično. Za razliku od laptopa nikakvo „kompjutersko znanje” nije potrebno da biste iskoristili sve mogućnosti uređaja. Pregledavanje Internet stranica i povećavanje ili smanjenje texta pomicanjem prstiju po ekranu postaje prirodno. Čitanje i listanje tekstova ili fotografija pomoću klizanja prstiju ekranom izaziva osjećaj kao da u ruci imate pravu knjigu, čitate novine ili gledate tiskane fotografije. Kada bismo sada navodili sve situacije koje čine tablete posebnim uređajima, ovaj članak bi bio dugačak, jako dugačak :o). Stoga ćemo malo skratiti.

Bitno je naglasiti da je osjećaj korištenja zaista ugodan i upravo je ta činjenica zaslužna što su tableti danas toliko popularni.

Praktične upotrebe koje tablete čine toliko popularnim (navesti ćemo samo neke i to one najbitnije):

Kao prvo i osnovno, uređaj raspakirate, upalite i već je spreman za upotrebu. Nema instalacija operativnih sustava ili programa da biste ga uopće mogli koristiti. Također, da biste pristupili Internetu, e-mailu ili pak facebook-u nije potrebno čekati da se uključi operativni sustav pa napraviti spajanje na Internet, pokrenuti Internet preglednik (a na računalima to zna poprilično potrajati). Naprotiv, na tabletu je to sve bitno, bitno brže. Uključite, kliknete na aplikaciju i već ste povezani. Samim time je doživljaj bitno bolji.

Ultra portabilni su – lagani i manjih dimenzija od laptopa. Znači, uglavnom nije potrebno nositi posebnu torbu sa sobom kao što je to potrebno za laptop. Pritom naravno da ne mislimo na one ženske torbice u koje stane ruž i par kovanica – no hard feelings ladies :o) Tome svakako doprinosi i trajanje baterije koja uglavnom traje po nekoliko sati tako da nije potrebno nositi punjač baterije sa sobom – po ovoj karakteristici se upravo i neki tableti razlikuju.

Za što se najčešće koristi?

Surfanje InternetomTablet transparent
Facebook
Email komunikacija
Pregledavanje fotografija i slika
Slušanje muzike
Gledanje filmova, crtića, youtube-a
Čitanje knjiga i romana
Igranje raznoraznih igrica
Obavljanje poslovnih operacija zahvaljujući ogromnom broju dostupnih i besplatnih aplikacija
Auto navigacija

E sada dolazimo do ključnog pitanja: koji tablet kupiti?

Cijene se na tržištu bitno razlikuju i variraju od 500 pa sve do 4000 kuna, ako pričamo o novim uređajima. Naše iskustvo u korištenju tih uređaja kaže da se ti uređaji zaista razlikuju. I to poprilično.

Stoga ćemo si uzeti za pravo i biti vrlo direktni. Tablet uređaje podijelit ćemo u dvije kategorije: smeće i tablete.

No-name tableti su smeće i zapravo predstavljaju uludo potrošen novac.

Iskustvo i doživljaj korištenja tablet uređaja koje smo opisali prije kod njih nije prisutno. Ekrani su im nevjerovatno loši. Slika je vidljiva samo pod određenim kutem gledanja. Malo ga nagnite na jednu stranu i više ne vidite što je na ekranu. Pritiskanje ikonica za pokretanje aplikacija postaje noćna mora. Uređaj prihvaća 1 od 5 Vaših naredbi, a što je najgore ne postoji pravilo koje bi definiralo kako je potrebno tipkati po ekranu da bi isti odgovorio. Također klizanje prstima po ekranu nije ugodno. Npr. želite scrollati Internet stranicu na sredinu, prstima po ekranu kliznete prema dolje, a on se pomakne. Nakon toga napravite isti pokret ponovno, a ekran slika odjednom pokazuje samo dno stranice.

Štoviše, stvara se kontraefekt i čovjek se zaželi klasičnog laptopa, PC-a i dobrog starog miša.

Savjet: ne kupujte tablete iz ove kategorije noname. Radije kupite rabljeni ili stariji model nekog uglednijeg proizvođača (ispod) ili ćete novce baciti uzalud jer ćete prvog dana požaliti što ste platili uređaj od 500 do 1500 kuna koji je praktički neupotrebljiv.

Druga kategorija su tableti koje su proizvele svjetski poznate kompanije, tzv. brand tableti.

Tu spadaju:

Apple sa svojim Ipad i Ipad 2 uređajem. Vrhunsnki doživljaj korištenja. Zaslužan za revoluciju i pokretanje cijele tablet industrije.
Samsung sa svojom paletom Galaxy Tab uređaja različitih veličina ekrana i karakteristika.
Asus Slider i Transformer (koji ima i postolje s tipkovnicom i po tome je poseban)
Acer Iconia tab paleta tableta
Dell Streak tableti s 5 i 7 inch ekranima
HTC Flyer i Jetstrem
Motorola Xoom
RIM (Blackberry) Playbook
Lenovo Ideapad
Toshiba Thrive
Sony Tablet S – nedavno proizveden
LG Optimus

Na ovim uređajima doživljaj korištenja je drugačiji. To već ima smisla. To vrijedi neke novce? Ono sve što smo na početku nabrojali pod vrhunskim doživljajem korištenja kod ovih uređaja je prisutno. Bitno je naglasiti da svi iznad navedeni uređaji (osim Ipad-a) koriste Google-ov operativni sustav zvani Android tako da su im funkcije na prvu slične.

No, svaki od njih ima i svoje specifičnosti i karakteristike po kojima se ujedno i razlikuju. Samo neke od razlika podrazumijevaju duljinu trajanja baterije, ugrađeni čitač memorijskih kartica (npr. ako želite slike sa fotića direktno prebaciti na tablet bez PC-a), USB utor koji prihvaća USB stick, veličina ekrana te dimenzija samog uređaja, ugrađen mobitel ili ne…

Naravno da su svakom vlasniku određene karakteristike bitnije od drugih. I stoga je dobro da na tržištu ima toliko puno modela što garantira da si svatko može pronaći tablet uređaj sa savršenim karakteristikama.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...