Početna - IZDVOJENO - „ LE QUINTE DELLA VITA /KULISE ŽIVOTA“ROSANNE BUBOLA KAO REVOLT PROTIV STEREOTIPA
web

„ LE QUINTE DELLA VITA /KULISE ŽIVOTA“ROSANNE BUBOLA KAO REVOLT PROTIV STEREOTIPA

Monodrama “Le quinte della vita / Kulise života” autorice Rosanne Bubole, glumice Taljanske drame koja će ju i izvesti premijerno je na programu HNK Ivana pl. Zajca u srijedu, 25. ožujka 2015. u foyeru kazališta.
Tekst je, kako je kazala Rosanna Bubola, nastao „u dahu“ tijekom jedne noći, a riječ je o obračunu jedne glumice s vlastitim izborom odnosno glumačkim pozivom. Naime, riječ je o glumici bez stalnog angažmana, koja odlazi na brojne audicije i gotovo uvijek biva odbijena jer je – previsoka. A o predrasudama i  gubitku pravih vrijednosti ova antijunakinja, glumica nesigurnog i nestabilnog života uvijek u potrazi za poslom, progovara na vrlo ironičan način. Jedina sigurnost su osjećaji, prijatelji i sam život, koji unatoč svim poteškoćama, ipak ostaje divan. Jer, kako je kazala autorica i glumica, tekst je napisan s namjerom da publika s predstave ode s osmjehom zbog poruke da  život ipak jest i ostaje- lijep. Inače, Rosanna Bubola istaknuta je umjetnica talijanske nacionalne manjine nemo samo zbog svog glumačkog rada, već zahvaljujući mnogim nacionalnim i međunarodnim književnim nagradama, od kojih je posljednju, prestižnu nagraduIstria Nobilissima 2013., dobila upravo za ovaj tekst, svojevrsni revolt protiv stereotipa.
Redatelj Mario Brandolin, gost iz Trsta, koji se u riječki teatar vratio nakon sedamnaest godina, istaknuo je kako je ovaj naslov prigoda za prikazivanje mnogih lica kazališta i načina na koji kazalište može, kroz fikciju, doći do istine, postati razlog života. Osim toga, istaknuo je veliku slobodu koju su on i Rosanna Bubola imali u promjenama i strukturiranju originalnog teksta, koji je u konačnici postao spoj dramatičnog i komičnog te sinteza dva trenutka, onog u kojem se spajaju kazalište i život, glumica i osoba, pri čemu je na pozornici jedna glumica u različitim ulogama.
Rosanna Bubola u predstavi  pjeva i jedan song čiji je tekst također napisala, a uglazbio ga je  Bruno Nacinovich.
Scenograf je Toni Plešić, a kostime je odabrala Manula Paladin Šabanović.
Kako je najavila ravnateljica Talijanske drame Leonora Surian, nakon izvedaba u Rijeci, predstava će gostovati u nekoliko mjesta u Istri, kao poklon tamošnjim talijanskim zajednicama.A prigodom riječkih izvedbi moći će se kupiti narcisi u sklopunastavka suradnje i podrške humanitarnoj akciji prikupljanju sredstava za rad Udruge Nada Rijeka za žene oboljele i liječene od raka dojke.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...