Početna - GOSPODARSTVO - Liburnia Riviera hoteli do rekordnog profita uz otkaze radnicima
liburnija-riviera
web

Liburnia Riviera hoteli do rekordnog profita uz otkaze radnicima

Ovih dana je aktualna tema o lošem postupanju ovog poduzeća prema svojim radnicima, ali za sad ostaje samo tema u medijima jer se još ništa ne poduzima kako bi se to stanje popravilo. I iako su najavljena smanjena plaća pri promjenama ugovora nedavno financijsko izvješće na Zagrebačkoj burzi za 3. tromjesečje ove godine ukazuje na  jako veliki rast poslovni prihoda LRH. U tri su zadnja mjeseca, srpnju, kolovozu i rujnu ostvarili prihode od 195 milijuna kuna što je dvije trećine godišnjeg prihoda od 215 milijuna kuna, a to je za 30 milijuna kuna više u odnosu na prošlu godinu u prvih devet mjeseci. U isto vrijeme rasta prihoda smanjeni su rashodi za cca 2,5 milijuna kuna s tim da su 2 milijuna ostvarena u zadnja 3 mjeseca.

Kako se moglo i očekivati smanjen je broj radnika, znači trošak radne snage. Igor Šehanović, predsjednik uprave LRH objasnio je kako je zbog odlaska 41 radnika u Hotelima Cavtat i 25 radnika u Liburnia Riviera Hotelima do 30. rujna, na poziciji plaća knjižen je izvanredni i jednokratni trošak za njihov otkazni rok te neiskorišten godišnji odmor, kao i dio otpremnina preko iznosa rezerviranog u prosincu 2013. godine, ukupno u visini od 3,4 milijuna kuna.

Prihodi od prodaje koji su i najznačajniji u trećem su kvartalu tek malo veći nego prošle godine, znači uz manji je broj noćenja prihod ipak veći. Pad noćenja je mali, tek 4 %, a dio hotela nije ni radio. U prvih devet mjeseci, ostvaren je prihod od čak 25 milijuna kuna.

Koliko je zapravo uspješno ovo poduzeće govori i izračun EBITA, dobiti prije izračuna troška kamata, poreza i amortizacije, jednostavno govoreći izračun razlike između svega zarađenog i potrošenog u određenom razdoblju. Za prvih devet mjeseci EBITA u LRH iznosi 151 milijun kuna, što je čak 40 milijuna kuna više nego u istom razdoblju lani. Doduše, ove godine izvanredni prihodi bili su nešto veći nego lani, i iznosili 35 milijuna kuna u odnosu na lanjskih 13 milijuna, no i dalje se radi o iznimno značajnom rastu profitabilnosti tvrtke.

U 9 mjeseci ove godine ostvareno je oko 35 milijuna kuna neto izvanrednih prihoda, od kojih 10 milijuna kuna temeljem sudske presude u korist LRH (naknada države za razdoblje dok su u hotelima boravile izbjeglice, op.), oko 700 tisuća ostvarenih prodajom dionica Croatia osiguranja, te oko 23 milijuna kuna ostvarenih prodajom zemljišta i vile Siam, kazao je Šehanović. Inače, upravo na ovoj stavci vidljiva je razlika između stvarne i knjigovodstvene vrijednosti nekretnina LRH – knjigovodstvena vrijednost vile i pripadajućeg zemljišta bila je procijenjena na manje od milijun kuna, a prodana je za gotovo 24 milijuna kuna.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...