Početna - IZDVOJENO - U Lovranu će se održati skup na temu Uloga mora u svakodnevnom životu Lovranaca
lovran2

U Lovranu će se održati skup na temu Uloga mora u svakodnevnom životu Lovranaca

Tema znanstvenog skupa, u organizaciji Katedre Čakavskog sabora Lovran, je veza između mora i Lovranaca, a održat će se pod nazivom ”Od mora do mora: Uloga mora u svakodnevnom životu Lovrana i Lovranštine nekada i danas”.

Skup će se u hotelu Lovran održati u travnju, a organizatori su objavili i poziv za prijavu izlaganja koja će biti objedinjena i tiskana naknadno u Zborniku Lovranšćine. Predviđena su izlaganja o temama koje pristupaju odnosu Lovrana i Lovranštine prema moru s različitih aspekata.

– Predlažemo kratak popis mogućih tema i smjerova istraživanja: pomorci i pomorstvo Lovrana i Lovranštine, ribari i ribarstvo Lovrana i Lovranštine, druga zanimanja vezana uz more (barkajoli, banjini, prodavači ribe), žena i more, lovranska kupališta i obalna šetnica, uloga mora u suvremenoj lovranskoj turističkoj ponudi, more kao izvor hrane (tradicionalna prehrana i suvremena gastronomija), običaji i alati vezani uz more, pomorsko i ribarsko nazivlje u suvremenim lokalnim idiomima, more u lovranskoj frazeologiji, tematika mora u lovranskoj književnosti, more u lovranskoj onomastici i dr. Prioritet imaju teme koje ulaze u osnovno tematsko područje, no ovisno o broju prijava mogu se prihvatiti i druge teme koje pridonose znanstvenoj valorizaciji Lovrana i Lovranštine, istaknuli su organizatori.

Rok za prijavu produžen je do 20. veljače, a prijavnicu, koja se može pronaći i na službenim stranicama Općine Lovran potrebno je poslati elektroničkom ili običnom poštom na adresu Katedre.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...