Početna - IZDVOJENO - Mađarska sutra zatvara granicu s Hrvatskom
Baranjsko Petrovo Selo
Foto: Jutarnji list

Mađarska sutra zatvara granicu s Hrvatskom

Kod graničnog prijelaza Baranjsko Petrovo Selo – Beremend postavljaju se kolutovi, a slično je i uz granicu u Podravini, piše Jutarnji list.

Ograda visoka više od tri i pol metra već je postavljena, a sada se u njezinu podnožju duž cijele kopnene granice između Hrvatske i Mađarske postavljaju i kolutovi, tzv. žilet žice. Mađarski vojnici već dva tjedna užurbano rade na podizanju bedema između dviju država članica Europske unije, a prema informacijama koje dolaze iz Mađarske, kompletan posao mogao bi biti završen do nedjelje.

Kod graničnog prijelaza Baranjsko Petrovo Selo – Beremend postavljaju se kolutovi, a slično je i uz granicu u Podravini, u općini Gola i kod Botova.

Baranjsko Petrovo Selo kao službeni i Botovo kao ilegalni, prijelazi su preko kojih je tijekom dva tjedna u Mađarsku ušla glavnina od gotovo 100 tisuća izbjeglica koji su u Hrvatsku prethodno došli iz Srbije.

Žičana ograda tako je postavljena uz kanal Ždaličica kod Gole i Ždale, a u srijedu je došla i do samog ilegalnog prijelaza u Botovu kojim je dosad prošlo više od 50.000 izbjeglica. Mađarski vojnici za samo dva dana postavili su ogradu, čime su u slučaju odluke njihove vlade spremni zaustaviti ulazak izbjeglica na svim ilegalnim prijelazima u Prekodravlju.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, potpuno zatvaranje granice i završetak gradnje ograde planirani su za kraj ovog tjedna, vjerojatno u nedjelju, nakon čega će izbjeglice u Mađarsku moći samo preko službenih prijelaza.

Gola, pretpostavlja se, u tom slučaju neće biti jedan od atraktivnijih prijelaza, nego će se izbjeglice usmjeravati na međimurski prijelaz Goričan, odnosno Letenye. Što će se događati na Baranjskom Petrovom Selu, tek će se vidjeti jer tu je ipak riječ o službenom graničnom prijelazu na kojem su carine i policije dviju zemalja sve do početka ove krize imale zajedničku kontrolu granice. Ona je, naravno, sada ukinuta, a izbjeglice i migrante koji iz Opatovca dođu na granični prijelaz odmah preuzimaju mađarski policajci.

Do petka u 9 sati u Hrvatsku je ušlo 97.367 izbjeglica i migranata, a u prihvatnom centru u Opatovcu u tom ih je trenutku bilo malo manje od 2000. Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je da je u Hrvatskoj, kad je riječ o imigrantima, tek njih 12 u Ježevu. Ostojić je ponovio kako je “Hrvatska odlučila da su vrata otvorena na području Bapske i Tovarnika”.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...