Početna - IZDVOJENO - Mandrać 2015.
Mandrac

Mandrać 2015.

Od malog, lokalnog okupljanja slikara ova je manifestacija tijekom trideset godina prerastala u ugledni, tradicionalni umjetnički događaj na kojem je važno sudjelovati. Posljednjih godina izložena umjetnička djela se isprepliću s uličnom glazbom i performasima i Mandrać, osim strukovne razine koju osigurava međunarodni žiri i vrijedne nagrade, postaje i autentičan turistički doživljaj. Ovog ljeta slavi se okrugli, trideseti Mandrać.

Mandrać već desetljećima predstavlja ono najvrijednije u umjetnosti – sam čin kreacije, ostvaren pred očima posjetitelja i kolega umjetnika.

Radi se o „ex tempore“ slikarskom natjecanju, u kojemu umjetnička djela nastaju „na licu mjesta“ i koji zbog toga svake godine vrvi brojnim umjetnicima i odiše atmosferom kreativnosti.

Manifestacija traje dva dana – tijekom prvog dana slikaju djeca do 14 godina, a drugoga dana okupljaju se njihovi stariji kolege, podijeljeni u amatersku i profesionalnu skupinu. Najbolji radovi ostvaruju vrijedne nagrade, a čitavo događanje zaključuje zanimljiv koncertni nastup na pozornici u vološćanskoj luci.

“Mandrać 2015″ održat će se u subotu 29. i nedjelju 30.8.2015., a manifestaciju smo značajno obogatili programski i fondom nagrada. U sklopu Mandraća možete vidjeti:

Izlaganje slika na otvorenom i likovni natječaj u Voloskom

Dječji Mandrać: tijekom subote slikaju i izlažu djeca, očekujemo stotinjak djece

Mandrać: cijelu nedjelju umjetnici iz desetak zemalja izlažu na otvorenom i sudjeluju u nagradnom natječaju.

 Izložba u Opatiji u Hrvatskom muzeju turizma

12.8. u Umjetničkom paviljonu „Juraj Šporer“ otvorena je izložba „30 godina Mandraća“ –predstavljena su izabrana djela nagrađenih autora tijekom trideset godina postojanja Tradicionalne međunarodne likovne manifestacije Mandrać i ispričana je priča o povijesti „Mandraća“. Izložba je otvorena do 13.9.2015.

Aukcija slika i koncert – Claudio Frank, subota 29.8.2015. u Mandraću (Tirabarke)

Claudio Frank ostvario je više od pedeset samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je niza vrijednih nagrada, a nezaobilazni su njegovi performansi, tj. aukcije-koncerti kojima obogaćuje kulturna događanja Opatije i Voloskog.

Inicijator je međunarodnog slikarskog natjecanja Mandrać. Ovogodišnji jubilarni, 30. Mandrać obogatiti će aukcijom i koncertom u Mandraću, u subotu 29.8.2015. u 20 sati

Izložba fotografija „Svakodnevni Mandrać“, autora fotografija Igora Brajdića

Serija crno-bijelih fotografija kojom je autor Igor Brajdić uhvatio svakodnevni život lokalnog stanovništva, turista, djece, konobra, kuhara, gostiju i umjetnika u samom srcu Voloska u lučici Mandrać

Glazbeno-scenski program za djecu

„Mjesto za mene“, koncert i igrokaz za djecu, izvođačice: MERI JAMAN, ANITE VALO (MERITAS) & JELENE RADAN; tijekom dječjeg Mandraća

ArtExchange Volosko

Tijekom Mandraća predstavit će se strukovne kulturne udruge (ArtBazar, OpArt, Rijeka – kandidat za prijestolnicu kulture,..), galerije i galeristi, proizvođači i trgovci okvira, slikarskog pribora i materijala

Paleta nota

Ulični glazbeni program tijekom cijelog dana

Završni koncert Jelena Radan i Meritas

Koncertni program proizašao je iz glazbene suradnje MERI JAMAN, ANITE VALO (MERITAS) & JELENE RADAN, When Tomorrow Comes.

Ovogodišnji žiri je u sastavu
CLAUDIO FRANK, akademski slikar – predsjednik

NATAŠA IVANČEVIĆ, povjesničarka umjetnosti i kustosica u MSU Zagreb

ANA PANIĆ, povjesničarka umjetnosti i kustosica iz Beograda

PROGRAM:

Subota, 29.08.2015.

“MALI MANDRAĆ 2015.”

9 – 12 sati – prijavljuju se djeca do 15 godina starosti. Sudionici podloge dobivaju kod prijave u Prijemnom uredu, a pribor donose sami, prema svom odabiru.

12-14 sati – Mjesto za mene, koncert i igrokaz za djecu (Ivan Kristijan-Majić, Meritas i Jelena Radan), likovne radionice, podjela pizze i slastica za sudionike

14 sati – proglašenje nagrađenih i dodjela nagrada

20 sati – Aukcija slika – Claudio Frank, u Mandraću (Tirabarke)

Inicijator je međunarodnog slikarskog natjecanja Mandrać. Jubilarni, 30. Mandrać obogatiti će aukcijom i koncertom u Mandraću.

 

 

Nedjelja, 30.08.2015.

„MANDRAĆ 2015.“:

9 – 12 sati –  prijave autora i radova za nagrade u prijemnom uredu

13 sati –  autori koji stvaraju na licu mjesta moraju izložiti svoje radove s oznakama na prostoru lukobrana Volosko na procjenu ocjenjivačkom sudu.

9-18 sati – Paleta nota – cjelodnevni glazbeni program po ulicama i trgovima

13 – 18  sati-  ArtExchange – cjelodnevni galerijsko-izlagački program na početku šetnice u Volosku, ispred restaurana MILI

18 sati – svečana dodjela nagrada

19 sati – koncert When Tomorrow Comes – koncertni program proizašao je iz glazbene suradnje MERI JAMAN, ANITE VALO (MERITAS) & JELENE RADAN. Njihov zajednički koncert „When Tomorrow Comes“ koji ovdje predstavljamo, objedinjuje sve što ih nadahnjuje u glazbi. Ova tri osebujna vokala interpretiraju stavove, misli, melodije i ugođaje nekih od najvećih autora u glazbi uopće. Izbor pjesama nadopunjuju i svojim autorskim pjesmama kojima zaokružuju senzibilitet kojim pristupaju glazbi koju stvaraju i interpretiraju.

 

 

 

 

POKROVITELJ     

Grad Opatija

 

ORGANIZACIJSKI ODBOR

KATARINA MAŽURAN JUREŠIĆ

CLAUDIO FRANK

DIANA PAMIĆ

NORMA TULIAK SRBULJ

DARIJA ŽMAK KUNIĆ

GIULIO BONAČIĆ

 

ORGANIZATOR

HRVATSKI MUZEJ TURIZMA

 

SUORGANIZATORI

ZAJEDNICA TALIJANA OPATIJA

MJESNI ODBOR VOLOSKO

 

GENERALNI SPONZOR

HOTEL MIRAMAR

 

POSEBNI SPONZOR

TISKARA ZAMBELLI

 

SPONZORI

GALERIJA-ATELIER GIULIO BONAČIĆ

STAKLO ŽERIĆ D.O.O. VOLOSKO

KONOBA TRAMERKA VOLOSKO

PIZZERIA MOHO VOLOSKO

RESTAURANT MILI

GALERIJA MILOTIĆ PULA

LOCAL BOOKS AND CRAFTS ADAMIĆ

CAFFE BAR EUGENIAN OPATIJA

GRAD RIJEKA – GRADSKI ODJEL ZA KULTURU

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...