Početna - IZDVOJENO - „Razred“ otvara 13. Liburnia Film Festival
Razred
web

„Razred“ otvara 13. Liburnia Film Festival

Trinaesto izdanje Liburnia Film Festivala, festivala hrvatskog dokumentarnog filma, počinje u utorak 25. kolovoza Nultim danom i Regionalnim programom, a u srijedu 26. kolovoza službeno ga otvara „Razred“ redateljice Vesne Ćudić. Ona će film predstaviti zajedno s izvršnom producenticom Bogdankom Ćudić Vilić, te protagonistima dokumentarca o romskim srednjoškolkama, Vedranom Klem, Jovanom Petrović i Jovicom Radisavljevićem.

Osim „Razreda“, do subote 29. kolovoza u lučici u Ičićima kraj Opatije bit će prikazana još 22 recentna hrvatska dokumentarca: 14 u glavnoj konkurenciji, pet u regionalnom programu, dva u produkciji Restart laboratorija, dva nastala u sklopu Restartove Škole dokumentarnog filma, te jedan gostujući film – „Putnik Karpo“ slovenskog redatelja Matjaža Ivanišina. Tijekom festivala riječka će udruga Filmaktiv voditi radionicu “Prvi put snimam” za one koji namjeravaju naučiti o osnovama dokumentarnog filma, a od četvrtka do subote najmlađi će učiti o zvuku na filmu, na radionici “Kako slušati?”, koju vode Ana Hušman i Tomislav Domes. U petak, 28. kolovoza, prošlogodišnja dobitnica LFF-ove nagrade za najbolju režiju Tatjana Božić, čija je dokumentarna uspješnica „Ljubavna odiseja“ nagrađena i za najbolju montažu, održat će case study Ljubavne odiseje te dati pozadinski uvid u to “kako krenuti u projekt koji će vam uzeti 8 godina života, zbog kojeg ćete provesti noći i noći sami u montaži, plačući i lamentirajući o životu, te od toga napraviti međunarodno uspješan film”.

Nagrađivana redateljica Tatjana Božić je i članica ovogodišnjeg žirija koji će, osim o najboljem filmu, odlučivati i o najboljoj režiji, fotografiji, montaži, dizajnu zvuka te najboljem regionalnom filmu. Društvo će joj u žiriju praviti Lejla Dedić s Al Jazeere Balkans gdje posljednje dvije godine radi na otkupu i produkciji regionalnih dokumentaraca, zatim filmski kritičar i redatelj Elvis Lenić, potom autor prošlogodišnjeg najboljeg regionalnog filma „Povratak posljednjeg“ Igor Paulić, te dizajner zvuka, redatelj i snimatelj Davor Tatić, koji je 2013. na LFF-u nagrađen za dizajn zvuka na filmu „Čedo“.

Osim žirija, i publika ima “svoju riječ”, a najbolji film po izboru publike, te po izboru žirija, Liburnia Film Festival ove će godine, po prvi put, i financijski nagraditi. Naime, u srpnju je na platformi Indiegogo pokrenuta crowdfunding kampanja s ciljem prikupljanja sredstava za navedene nagrade te za rad umjetnika Saše Jantoleka, autora originalnih skulptura koje kući nose pobjednici festivala. Uvođenjem financijskih nagrada organizatori Liburnije željeli su dati i svoj poticaj budućim projektima hrvatskih dokumentarista. Kampanja ostaje otvorena do završetka festivala, a može ju se pronaći pod nazivom Support the friendliest film harbour.

LFF ove godine sprema posebno bogat glazbeni program: u utorak će Nultu večer festivala otvoriti riječki glazbenici JMZM, u srijedu nakon službenog otvorenja i filmskog programa nastupaju Mr.Lee & IvaneSky, autorski projekt Damira Martinovića Mrleta i Ivanke Mazurkijević, u petak svira akustični jazz duo MišAndroid, a veselicu za zatvaranje festivala u subotu sprema Stampedo.

Projekcije počinju u 20.30 i u 22.45 sati, a cijeli program je besplatan.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...