Početna - IZDVOJENO - Manji rizik za dijabetes pomoću dvije šalice kave
foto: web

Manji rizik za dijabetes pomoću dvije šalice kave

Znanstveni tim proučio je zdravstvene i prehrambene podatke više od 100 tisuća ljudi, prikupljane tijekom 20 godina, u potrazi za vezom između stope dijabetesa i konzumiranja kave ili čaja. Otkrili su da su osobe koje su smanjile dnevni unos kave za 2.3 dl ili više imale povećanje rizika od 17 posto od razvoja dijabetesa tipa 2, od onih koji nisu mijenjali tu naviku. S druge strane, uvođenjem dodatne šalice kave – ili više – na dan smanjio se rizik za 11 posto. Osobe koje su već imale naviku ispijanja puno kave – 7 dl ili više na dan – i one koje nisu smanjivale taj iznos, imale su 37 posto manji rizik od onih koji su pili 2.3 dl ili manje.

Znanstvenici kažu da na temelju njihovih podataka nisu mogli utvrdili imali li ispijanje više čaja ili kave bez kofeina sličan učinak, iako su prethodna istraživanja pokazala da imaju. Sve više istraživanja povezuje kavu s poboljšanjem zdravstvenog stanja.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...