Početna - IZDVOJENO - Marunada Dobreć
Foto: web

Marunada Dobreć

Maruni su velika oplemenjena sorta pitomog kestena nastala cijepljenjem plemkama maruna tj. kestena dubenca. Drvo kestena godišnje može dati preko 200 kg plodova i može doseći i starost preko 500 godina. U Hrvatskoj su maruni autohtona voćka Liburnijskog kraja, a najbrojniji su u okolici Lovrana po kojem su i dobili ime Lovranski maruni. Kažu stanovnici ovog kraja da je nastao križanjem domaćih divljih kestena i sadnica koje su lovranski pomorci donijeli iz zemalja Dalekog istoka i to najvjerojatnije Japana.
Lovranski maruni cvjetaju početkom ljeta, a plodovi se ubiru u listopadu. Iz tog razloga ovaj kraj još od davne 1973. godine sredinom listopada počinje s obilježavanjem tradicionalne gastronomske manifestacije, Marunade, u Lovranu, te sljedećih vikendi u selima iznad Lovrana, Lignju i Dobreću. Tijekom manifestacije pripremaju se slastice, kolači i ostala jela od maruna i kestena pripremana po starim domaćim receptima, a u ponudi su hotela, restorana, slastičarnica, konoba toga kraja, pa i šire . Danas su poznata 232 različita prehrambena proizvoda od maruna, omiljeni je sastojak mnogih svjetskih kuhinja, no kod nas se uglavnom samo peče ili koristi u pripremi jednoličnih slastica. Uz pečene marune i ostale specijalitete, definitivno je neizostavna rakija Medica (domaća rakija na bazi meda).

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Na Kvarneru intenzivne pripreme za turističku sezonu

Turistička zajednica Kvarnera održala je virtualni koordinacijski sastanak s lokalnim turističkim zajednicama te predstavnicima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, ...