Početna - IZDVOJENO - „Merikanski vrtovi“, Ministarsto turizma poticajima za revitalizaciju opatijskog projekta
web

„Merikanski vrtovi“, Ministarsto turizma poticajima za revitalizaciju opatijskog projekta

Ministrastvo turizma će dati poticaje za ovaj vrijedni resurs u Opatiji u visini od pola milijuna kuna. Sredstav su namjenjena revitalizaciji nekadađnjeg botaničkog vrta „Amerikanskih vrtovova“ koji su poznati i pod nazivom “Merikanski vrtovi“ što je čakavska inačica.

Ministarstvo turizma ovako financira prvu fazu radova nužnu na putu konačne revitalizacije ovog bisera Opatije, a kad se  „Merikanski vrtovi“ obnove u cijelosti kako je zamišljeno i na način na koji zaslužuju, oni će doista postati novi-stari zaštitni znak grada, koji će u suvremenoj maniri valorizirati sadržaje moderne turističke ponude Opatije. Uz ovih pola milijuna kuna Grad je za to u svom proračunu planirao još 200 tisuća kuna i prvu fazu realizacije projekta revitalizacije nekadašnjeg botaničkog vrta u Amerikanskim vrtovima.

Prva faza kreće u realizaciju 2015. godine,a  uredit će se postojeći sadržaji i sanirati dio oštećenja koja su se dogodila u ovim parkovima tijekom proteklih 25 godina; u prvoj fazi jedan dio vrtova privest će se konačnoj svrsi i postati obnovljeni botanički vrt, koji će krasiti nove biljke cvjetova kamelija, zaštitnog znaka Opatije.

U kasnijim fazama predviđa se i završetak procesa navodnjavanja,  inače vrlo bitan za egzistenciju ovog resursa, kao i uređivanje travnjaka; u drugoj fazi slijedi izrada projektne dokumentacije te dobivanje građevinske dozvole za one radove gdje je takva dozvola nužna, dok u trećoj fazi predstoji hortikulturno uređenje vrtova. U četvrtoj fazi predviđa se gradnja nužnih infrastrukturnih elemenata, poput uređenja prilaza, parkirališta i sl., budući da bi Amerikanski vrtovi kako se očekuje mogli i trebali poslužiti i kao nova lokacija za organiziranje primjerice vjenčanja, i sličnih događanja. Zadnja, peta faza zapravo se odnosi na plasman obnovljenih Amerikanskih vrtova u promotivnom i marketinškom smislu na druga tržišta.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...