Početna - IZDVOJENO - Produžena je izložba “Život na plaži – Kupanje i kupališna moda na Jadranu 1880.-1970.”
web

Produžena je izložba “Život na plaži – Kupanje i kupališna moda na Jadranu 1880.-1970.”

Izložba “Život na plaži – Kupanje i kupališna moda na Jadranu 1880.-1970.”, koja je postavljena u Hrvatskom muzeju turizma (Vila Angiolina) biti postavljena do kraja veljače 2015. godine.

Izložba ‘Život na plaži – Kupanje i kupališna moda na Jadranu (1880-1970)’ autorice Nataše Babić otvorena je 8. srpnja, u Hrvatskom muzeju turizma u opatijskoj vili Angiolini.

Na izložbi je prikazan razvoj kupališnog turizma na Jadranu, čiji su počeci vezani uz pojavu elitnih klimatskih lječilišta i morskih kupališta potkraj 19. stoljeća, a u koje je dolazilo tadašnje visoko društvo Austro-ugarske monarhije.

Usporedno s razvojem kupališnog turizma, započinje i povijest ‘službene’ odjeće za kupanje na javnim površinama, odnosno kupaćeg kostima pa su izložene fotografije s jadranskih kupališta koje svjedoče kako se mijenjao i razvijao život na plažama.

Posjetitelji mogu vidjeti originalne kupaće kostime – od ženskog kupaćeg odijela s kraja 19. stoljeća, do ‘skandaloznog’ bikinija koji je javnosti predstavljen 1947. i koji je nakon gotovo dva desetljeća posve prihvaćen, postavši najpopularniji ženski kupaći kostim.

Kako ističu autori izložbe, evolucija kupaćeg kostima koja je išla u smjeru korištenja sve manje materijala, odnosno postupnog razodijevanja, u sebi odražava sve društvene i kulturološke promjene koje su zahvatile svijet tijekom 20. stoljeća.

Tako su, primjerice, prvi ženski kupaći kostimi bili izrađeni od nekoliko metara tkanine, pokrivali su gotovo svaki dio tijela i time onemogućivali plivanje, dok se tijekom vremena kupališni turizam razvio u masovnu pojavu u kojoj svi sudjeluju.

Autori vizualnog identiteta i oblikovanja postava izložbe su Stanislav Habjan i Hrvoje Đukez.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...