Početna - IZDVOJENO - Meteorološki rekordi koji su obilježili 2013.
foto: web

Meteorološki rekordi koji su obilježili 2013.

Na meteorološkoj postaji Zavižan su u 2013. godini srušena tri dugovječna meteorološka rekorda: najveća visina snježnog pokrivača, najviša temperatura i najveća godišnja količina oborine.

U Hrvatskoj je 2013. godina donijela mnoštvo novih meteoroloških rekorda. Najviše raznovrsnih rekorda imali su Zavižan, Rijeka te Zagreb (Maksimir, Grič i Sljeme), piše Crometeo.

Na meteorološkoj postaji Zavižan su u 2013. godini srušena tri dugovječna meteorološka rekorda: najveća visina snježnog pokrivača, najviša temperatura i najveća godišnja količina oborine. Uz to su i dva mjeseca (siječanj i ožujak) bili pojedinačno rekordni po količini oborina.

Na postaji Maksimir je izmjerena najviša visina snijega u povijesti mjerenja i najviše oborina u ožujku. Na Griču je mjereno najviše snijega u siječnju, zatim je zabilježena najtoplija lipanjska noć i najveća temperatura za kolovoz. Na Sljemenu je izmjereno najviše snijega u povijesti mjerenja, kao i nove rekordne visine za veljaču, ožujak i travanj. Na Sljemenu je mjerena i najviša temperatura za kolovoz, a samo je 0.5°C nedostajalo i do apsolutnog temperaturnog rekorda.

Rijeka je u 2013. godini „doživjela“ najveću dnevnu količinu kiše, najkišovitiji ožujak, najtopliji dan u kolovozu, najjači udar bure, te najviše snijega u veljači. Uz Zavižan, najtopliji dan u povijesti mjerenja su zabilježili i Varaždin i Slunj.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...