Početna - IZDVOJENO - Meteorološki rekordi koji su obilježili 2013.
foto: web

Meteorološki rekordi koji su obilježili 2013.

Na meteorološkoj postaji Zavižan su u 2013. godini srušena tri dugovječna meteorološka rekorda: najveća visina snježnog pokrivača, najviša temperatura i najveća godišnja količina oborine.

U Hrvatskoj je 2013. godina donijela mnoštvo novih meteoroloških rekorda. Najviše raznovrsnih rekorda imali su Zavižan, Rijeka te Zagreb (Maksimir, Grič i Sljeme), piše Crometeo.

Na meteorološkoj postaji Zavižan su u 2013. godini srušena tri dugovječna meteorološka rekorda: najveća visina snježnog pokrivača, najviša temperatura i najveća godišnja količina oborine. Uz to su i dva mjeseca (siječanj i ožujak) bili pojedinačno rekordni po količini oborina.

Na postaji Maksimir je izmjerena najviša visina snijega u povijesti mjerenja i najviše oborina u ožujku. Na Griču je mjereno najviše snijega u siječnju, zatim je zabilježena najtoplija lipanjska noć i najveća temperatura za kolovoz. Na Sljemenu je izmjereno najviše snijega u povijesti mjerenja, kao i nove rekordne visine za veljaču, ožujak i travanj. Na Sljemenu je mjerena i najviša temperatura za kolovoz, a samo je 0.5°C nedostajalo i do apsolutnog temperaturnog rekorda.

Rijeka je u 2013. godini „doživjela“ najveću dnevnu količinu kiše, najkišovitiji ožujak, najtopliji dan u kolovozu, najjači udar bure, te najviše snijega u veljači. Uz Zavižan, najtopliji dan u povijesti mjerenja su zabilježili i Varaždin i Slunj.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Evo kako je glasao naš kraj na jučerašnjim izborima

Kvarner je tadicionalno ostao vjeran lijevoj opciji Opatija Restart- 43,17 % HDZ-22,07% Možemo!-9,30% Most-5,30% Domovinski pokret-4,65% Matulji Restart-41,51% HDZ-23,18% Možemo!-8,03% ...