Početna - IZDVOJENO - Meteorološki rekordi koji su obilježili 2013.
foto: web

Meteorološki rekordi koji su obilježili 2013.

Na meteorološkoj postaji Zavižan su u 2013. godini srušena tri dugovječna meteorološka rekorda: najveća visina snježnog pokrivača, najviša temperatura i najveća godišnja količina oborine.

U Hrvatskoj je 2013. godina donijela mnoštvo novih meteoroloških rekorda. Najviše raznovrsnih rekorda imali su Zavižan, Rijeka te Zagreb (Maksimir, Grič i Sljeme), piše Crometeo.

Na meteorološkoj postaji Zavižan su u 2013. godini srušena tri dugovječna meteorološka rekorda: najveća visina snježnog pokrivača, najviša temperatura i najveća godišnja količina oborine. Uz to su i dva mjeseca (siječanj i ožujak) bili pojedinačno rekordni po količini oborina.

Na postaji Maksimir je izmjerena najviša visina snijega u povijesti mjerenja i najviše oborina u ožujku. Na Griču je mjereno najviše snijega u siječnju, zatim je zabilježena najtoplija lipanjska noć i najveća temperatura za kolovoz. Na Sljemenu je izmjereno najviše snijega u povijesti mjerenja, kao i nove rekordne visine za veljaču, ožujak i travanj. Na Sljemenu je mjerena i najviša temperatura za kolovoz, a samo je 0.5°C nedostajalo i do apsolutnog temperaturnog rekorda.

Rijeka je u 2013. godini „doživjela“ najveću dnevnu količinu kiše, najkišovitiji ožujak, najtopliji dan u kolovozu, najjači udar bure, te najviše snijega u veljači. Uz Zavižan, najtopliji dan u povijesti mjerenja su zabilježili i Varaždin i Slunj.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Radovi na uređenju Ulice R.K. Jeretova gotovi do 5. ožujka

Po najavi dobivenoj od Županijske uprave za ceste, radovi na uređenju ulice Rikarda Katalinić Jeretova trajati će do 5. ožujka.“Do ...