Početna - GOSPODARSTVO - Miklavija d.o.o. – razvoj radne zone Miklavija u Matuljima

Miklavija d.o.o. – razvoj radne zone Miklavija u Matuljima

Miklavija – riječ koja u Matuljima simbolizira nadu u bolje sutra, sada je golema ledina od 1,5 milijuna kvadratnih metara obrasla šumom i šikarom. No, pustopoljina na fantastičnoj poziciji – smještena između dvije frekventne prometnice, autoceste i »stare ceste« za Trst, od Permana prema Rupi, preko koje prelazi i željeznička pruga. Miklavija bi »pod punim opterećenjem« trebala udvostručiti godišnji proračun Općine Matulji.
Naime, radna zona Miklavija u Matuljima, prema planovima razvoja te radne zone, namijenjena je izgradnji logističkog intermodalnog terminala na kojem bi se kontejneri dopremljeni iz riječke luke (ili ostalih luka u regiji) otvarali i raspoređivali prema konačnim destinacijama u Europi. Taj projekt bi se napravio na dvije trećine zemljišta. Na ostaloj trećini zemljišta izgradile bi se hale u kojima bi se obavljala obrada dostavljenih poluproizvoda u gotove proizvode za europsko tržište.

U ovim trenucima, pitanje Miklavije dobiva svoj odgovor.
Naime, radi se o tome da će američka tvrtka Sparta Matrix u iduća dva tjedna uložiti 60 milijuna kuna u tvrtku Miklavija LC (logistički centar).
Kako je Miklavija do sada bila u većinskom vlasništvu Općine Matulji, a ostatak vlasništa bio je dijeljen na neke manje tvrtke u Hrvatskoj, sada će ovim potezom Sparta Matrixa, jedan od tih hrvatskih tvrtki ostati bez dijela vlasništva, no udio Općine Matulji od 30 posto ostat će jednak, što praktički znači da će se jednim potezom stranog investitora općinska imovina povećati za 18 milijuna kuna.
Zapravo, ovaj projekt je iznimno kompleksan. Tim projektom Općina bi trebala dobiti stabilan operativni budžet za idućih 18 mjeseci. U ekonomskom smislu, ovo je vrlo teška situacija na svjetskom tržištu. Naime, ono što je najbitinije učiniti prije svega jest da se utvrdi vlasništvo nad zemljištem koje bi sada trebalo pripasti upravo investitoru, a to je tvrtka Sparta Matrix.

foto: Novi list

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...