Početna - IZDVOJENO - Ministar zdravstva najavio kazne za pacijente zbog lista čekanja!

Ministar zdravstva najavio kazne za pacijente zbog lista čekanja!

Svaki treći dijagnostički pregled u Hrvatskoj nije potreban! Ministar zato najavljuje kontrolu liječnika, a nekažnjeno neće proći ni pacijenti koji se na pregledu ne pojave.

Reformu očekuje i zdravstvo. Nema tko od ministara nije pokušao smanjiti liste čekanja – no bezuspješno. Milan Kujundžić sklon je kaznama za pacijente koje se ne odazovu na pregled. Spominje švedski sustav kažnjavanja. Istražili smo što čeka hrvastke neodgovorne pacijente, donosi  rijecanin.rtl.hr

“Ja imam uputnicu za hospitalizaciju, međutim neće nitko ni pogledati nalaze a kamoli nešto drugo”, kaže nam Danica.

“Ne možete se naručiti – propustiti taj pregled i onda da netko drugi čeka na taj pregled”, dodaje Sabo.

“Jako dugo, nemojte ni pitati. CT sam morala privatno obaviti jer inače po 4-5 mjeseci je čekanje”, ističe Nada.

U KBC-u Zagreb na CT se u prosjeku čeka 30, a na magnetsku rezonanciju 210 dana ako nije riječ o hitnim slučajevima. Prema nekim podacima, čak 30% pacijenata NE dođe na zakazani pregled. Je li kazna rješenje?

“Mislim da samo kažnjavanje nije na prvom mjestu. Prije nego bilo što sankcioniramo ili kažnjavamo ja sam za jednu širu akciju edukacije i širenja znanja ili senzibilacije stanovništva da se s ograničenim resursima moramo ponašati racionalno, odnosno sukladno svojim mogućnostima”, kaže Marko Radoš iz Zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC Zagreb.

Zbog mogućnosti naručivanja na više mjesta, stvaraju se virtualne liste čekanja – kaže Radoš. Dodaje da su veći problem stari uređaji. Sve se može riješiti ako se tri dana prije pregleda javi sam pacijent, a ako ne, da ga nakon toga zovu iz bolnice – poručuju iz Udruge pacijenata.

“Mi u Udruzi hrvatskih pacijenata smo strogo protiv kažnjavanja za to nema poterbe. Pretvarati solidarni javni sustav u represivni – ja ću reći da je to van svake pameti. Policija je represivna pa neće sad i liječnici uzeti pendrek zato što je netko zaboravan”, poručuje predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata Marijo Drlje.

Švedski model funkcionira po principu: ako se ne pojaviš i ne otkažeš – platiš.

“Ako se ne pojavite kaznu plaćate oko 25 eura, a kod specijaliste morate dosta unaprijed otkazati taj termin i kazna se kreće između 35 do 50 eura”, kaže Ajla Šumić iz Švedske.

Pa je zbog toga na preglede teže zaboraviti, zaključuje  rijecanin.rtl.hr

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...