Početna - IZDVOJENO - Mjesec hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Rijeka
mjesechr
web

Mjesec hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Rijeka

Svake godine u razdoblju od 15. listopada do 15. studenoga knjižnice u Hrvatskoj skreću pažnju na knjige i čitanje, a tema ovogodišnje manifestacije je ljubav, a moto (parafrazirajući Raymonda Carvera) O čemu govorimo kada govorimo o ljubavi? Ljubavi najbliža književna vrsta je poezija, stoga je ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige u njenom znaku.

U Rijeci se program sastoji od niza posebnih aktivnosti, predstavljanja knjiga i susreta s autorima, predavanja i radionica za sve uzraste i razne interese. Prigodom obilježavanja 10 godina djelovanja Županijskog bibliobusa, na njegovim lokacijama tijekom MHK-a održat će se niz programskih aktivnosti s temom “Priče i legende našega kraja”, družit ćemo se s mitskim bićima uz Lujzinsku cestu, tražiti blago s Risnjaka, sjećati se Petra Klepca, upoznavati s kastavskim legendama, predstavljati knjige, upoznavati autore, glasno čitati, ilustrirati priče i legende, putovati s putujućom izložbom kroz naše krajeve. 23. listopada već godinama dan je glasnih čitanja, a ove će se godine čitati ljubavne pjesme. U Rijeci će pod nazivom Društvo mrtvih pjesnika: poezija ispod glasa srednjoškolci i studenti razmijeniti svoje ljubavne misli u stihovima. Bit će to uvod u pravu malu Tvornicu poezije koja nam se smiješi iz budućnosti.

Čitateljski klubovi Gradske knjižnice Rijeka nositelji su nekih književnih programa – Čitateljska grupa Ogranka Drenova za svoj 9. rođendan ugostit će Maju Hrgović u razgovoru o njenom romanu Živjet ćemo bolje, a članice Čarobne kućice u programu Otključani globus prenijet će iskustva razmjene mladih u kojoj su sudjelovale ovog ljeta na boravku u Finskoj.

Dvije Zavičajne srijede donijet će nam ugodno sjećanje na čakavskog barda Zorana Kompanjeta i proslavu 10. godišnjice književne nagrade Novog lista Gorančica. Suptilno i nenametljivo sjetit ćemo se da je Dječji odjel Stribor prije 20 godina sramežljivo odškrinuo svoja vrata riječkoj djeci, maloj i velikoj. Oživljujući njegove neke stare, popularne programe sjetit ćemo se lijepih uspomena ali i najaviti jedno veliko slavlje kojim ćemo nastaviti i u idućoj godini.

Programi će se većim dijelom odvijati u Narodnoj čitaonici i Dječjem odjelu Stribor, te na terenu – na stajalištima Županijskog bibliobusa. Uz navedene posebne programe MHK-a, redovni programi Gradske knjižnice Rijeka usmjereni na poticanje čitanja djece, mladih i odraslih idu u svojim stalnim terminima.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...