Početna - IZDVOJENO - Ususret EPK u riječkim osnovnim školama: projekt rad kao dar
Rad kao dar
web

Ususret EPK u riječkim osnovnim školama: projekt rad kao dar

Projekt je pokrenut kako bi se što više sudionika i građana upoznalo s kandidaturom te se uključilo u proces pripreme kandidature Grada Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020., osmišljen je program “Rad kao dar”. Program koji uključuje kreativne radionice započeo je u Osnovnoj školi Gornja Vežica provest će se i u drugim osnovnim školama. Irena Kregar Šegota, savjetnica za međunarodnu suradnju u Odjelu za kulturu Grada Rijeke, voditeljica programa “Rad kao dar” Izabela Peculić, nastavnica likovne nastave OŠ Gornja Vežica Sanja Marušić Vukasović te učenici OŠ Gornja Vežica predstavili su ovaj program koji je inspiriran radom kao  tematskom cjelinom prijedloga koncepta kandidature Grada Rijeke. Također je inspiracija potekla iz želje i potrebe da pedagoške ustanove svojim aktivnostima budu uključene u kreativne procese pripreme. Aktivnosti će se odvijati u listopadu i studenom 2014. godine, a početkom prosinca radovi nastali u sklopu projekta bit će izloženi na predblagdanskoj prodajnoj izložbi.

Kako je kazala voditeljica programa “Rad kao dar” Izabela Peculić, ime projekta je vesela igra riječi, no one predstavljaju i ozbiljne i važne pojmove za obrazovanje te budući život mladih. “Tražeći poveznicu tih riječi nametnula se kreativnost i poticanje likovnog promišljanja i stvaralaštva. Učenici putem pomno osmišljenih likovnih radionica interaktivno dolaze do oblikovanja ideja sa ciljem da radimo sa srcem, jer likovni rad u konačnici postaje dar,” kazala je Peculić.

Ususret EPK pokrenut je u riječkim osnovnim školama i vrtićima u svibnju 2014. godine. Odaziv predstavnika riječkih škola i vrtića pokazuje da je riječ o obostranoj namjeri s istom željom da se promovira bogat kulturni život u Rijeci, kao i da se u Gradu stvori pozitivna energija sudjelovanjem u kulturnim aktivnostima primjerenima dobi i interesima najmlađe generacije koja će 2020. postati itekako važan sudionik manifestacije.

Prijedlog Koncepta Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture temelji se na četiri ključne odrednice: rad, manjine, voda, luka koje predstavljaju vrijednosti duboko utkane u povijesni identitet Rijeke, u kojima se istovremeno zrcale i temelji Europske unije: multikulturalnost, raznolikost, tolerantnost, otvorenost za dijalog i suradnju.

 

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...